1

Familie: Anatidae Nederlandse naam: Indische loopeend. (flesseneend) Land van herkomst: Gedomesticeerd, Nederlands-Indië, Indonesië (Lombok, Java & Bali), Engeland, Zuidoost-Azië, India. Grootte: lengte: tot 50 cm voor de vrouwen en tot 66 cm voor de mannen Gewicht: Man: 1,75 tot 2,25 kg. Vrouw: 1,5 tot 2,0 kg. Leeftijd: 8-10 jaar Ringmaat: 14 mm.

Kleur man: Diverse kleuren zoals de forelkleur, zwarte, blauwe, witte en reekleurige (bruin licht wildkleur). De man heeft een krul in de staart.

Kleur vrouw: Diverse kleuren zoals de forel kleur, zwarte, blauwe, witte en reekleurige (bruin licht wildkleur).

Beschrijving: Romp: flesvormig, hoog opgericht, weinig borst tonend. Kop: vrij slank en smal, de overgang van schedel naar hals scherp gebogen, voorhoofd vlak, met de snavel een rechte lijn vormend. Ogen: levendige uitdrukking, hoog in de kop geplaatst. Snavel: lang en breed, recht vanaf de snavelaanzet tot de punt.

Hals: lang, dun, in een rechte lijn met de ruglijn gedragen, licht voorover hellend. Rug: lang, nagenoeg vlak, sterk afhellend naar de staart, bijna verticaal.

Borst: goed gerond over de breedte, hoog opgetrokken en soepel in de hals overgaand. Buik: goed gerond, loopt nagenoeg evenwijdig aan de ruglijn. Achterlijfkort doch niet snial.Vleugels: middellang, goed aansluitend tegen bet lichaam gedragen. Staart: vrij kort, goed gesloten en in bet verlengde van de rug gedragen, de grond niet rakend. Poten: vrij lang, flink naar achteren geplaatst, vrij lange dijbenen, nauwelijks een knik in bet hielgewricht tonend. In tegenstelling tot andere eendenrassen waggelen Indische loopeenden niet, doch lopen. Gevederte: vol, dicht en glad aanliggend.

Voliere: Bij ons zitten ze in een gezamenlijk ruimte van met andere eenden van ca 90 m2 zitten met een vijver van ca 5 x 2 meter.

Kweek: Hoewel deze eenden zeer vruchtbaar zijn, zijn ze niet erg broeds wordt er veel geschreven. Bij ons zijn de dames wel erg broeds en broeden hun eigen eieren gewoon zelf uit. Als ze niet willen broeden en u toch kuikens wilt, en je geen toegang hebt tot een incubator (die vele kwekers gebruiken), kunnen de eieren worden gelegd onder een andere broedse eend te broeden.In tegenstelling tot sommige andere eendenrassen hoeft er geen vijver aanwezig te zijn (ze moeten water beschikbaar om te drinken). Ze vinden het wel geweldig om regelmatig te badderen. Een kleine vijver is wel aan te raden. Deze eenden zijn het best in groepjes te houden, maar minimaal 2 dieren.

Eieren: Gemiddelde productie van wel 200 eieren per jaar per eend. De eieren zijn wit, gebroken wit, blauw, of licht groen van kleur en rond de grootte van een grote kippeneieren.

Broeden: Het broeden duurt ongeveer 28 dagen.

Behuizing: Nachthok, een grote uitloop en een schone vijver.

Temp/ Luchtvochtigheid: Zomer en winter kunne deze dieren buiten worden gehouden.

Voeding: Slakken, wormen en insecten, groente, eendenkorrel en granen.

Weetjes: De eenden zijn ook perfect om gewoon in de moestuin of los in de tuin te laten lopen. Ze laten alle planten, bloemen, groente en fruit met rust, zij het dat ze nog wel overheen lopen en daardoor nog wel eens wat stuk maken, maar eten al het ongedierte op. Ze eten bijvoorbeeld jonge muizen, kevers maar ook slakken. Nou, een beter bestrijdingsmiddel is er niet. Deze eenden zijn ook zeer geschikt om met honden te drijven net zoals dat bij schapen gedaan wordt.