1

Familie: Anatidae Nederlandse naam: Hollandse kwakereend Land van herkomst: Zuid-oost Aziƫ, gedomesticeerd in Nederland Grootte: Gewicht: Man: 700-950 gram. Vrouw: 700-950 gram Leeftijd: 8-10 jaar Ringmaat: 12 mm.

Kleur man: Wit, wildkleur, bont, zwart, meeskleur.

Kleur vrouw: Wit, wildkleur, bont, zwart, meeskleur.

Beschrijving: Deze kleine eendjes zijn in het verleden gefokt als lokeend, om te gebruiken bij de jacht. Ondertussen is het een veelgehouden siereend die goed te houden is met andere eendenrassen en kippen. Op tentoonstellingen zijn ze te vinden in veel verschillende kleurslagen.

Verblijf: Een ruimte van minimaal enkele vierkante meters, met een ondiepe vijver waarin ze kunnen zwemmen en foerageren (30 cm diep). Eventuele nestkasten met ladder, tonnetjes, of struiken waar ze in of onder ze kunnen schuilen. Bij vorst wordt een kom met lauw water aangeboden, hierdoor kunnen de eendjes beter tegen de kou.

Kweek: Vanaf april beginnen de eenden te leggen, waarbij ze een bijna willekeurige plaats als nest gebruiken (van een tonnetje, nestkastje, tot holte in de grond tussen de struiken). De leg kan tot juli duren. De vrouwtjes leggen dagelijks in deze periode. Kuikens van deze eenden zijn gemakkelijk op te voeden, zowel kunstmatig als op natuurlijke manier. Let wel op als er ook andere soorten rondlopen in het verblijf, deze kunnen de kuikens doodlopen. Afzondering van de kuikens, in bijvoorbeeld een konijnenren, is in dat geval gewenst

Eieren: 8-10 witte eieren

Broeden: Het broeden duurt 26-28 dagen.

Behuizing: Nachthok, een grote uitloop en een schone vijver.

Temp/ Luchtvochtigheid: Zomer en winter kunnen deze dieren buiten worden gehouden.

Voeding: zaden, groenvoer, larven, wormen, insekten, slakken, granen, eendenvoer.

Weetjes: Dit is, samen met de witte kwaker, het kleinste eendenras wat er is. Ze zijn zo klein gefokt om als lokeend te dienen. Als vrouwtjes worden gehouden zonder mannetjes, maken deze dag en nacht kabaal. Deze eenden worden vaak gebruikt om eieren van andere (sier)eenden uit te broeden.