1

Latijnse naam: Perdix Perdix. Nederlandse naam: Europese Patrijs blauw Land van herkomst: De patrijs is een standvogel die in het overgrote deel van Europa voorkomt, waaronder Nederland, België en Duitsland. Uitzonderingen zijn het Iberisch Schiereiland. Tevens komt deze patrijs voor in het zuiden van Canada en het noorden van Amerika. Ook in vele andere landen van de wereld komen ze voor. Ze zijn daar uitgezet voor de jacht maar zijn in deze landen als inheemse dieren aangemerkt. Grootte: : Lengte ± 30 cm. Ze zijn een middelgrote levendige vogel met een gedrongen bouw en ronde lichaamsvormen, en middelhoog gesteld. Met een spanwijdte van 45 tot 48 cm.. Gewicht: 300-500 gr Leeftijd: tot 7 jaar Ringmaat: 7 mm (de dieren moeten altijd gering zijn)

Kleur man: De poten zijn grijs, de kop is kastanjebruin evenals de keel. Mannetjes hebben bovendien een kastanjebruine buikvlek in de vorm van een hoefijzer.

Kleur vrouw: De poten zijn grijs, de kop is kastanjebruin evenals de keel. De vrouwtjes hebben een kleinere vlek of soms geen vlek. De jonge dieren hebben geen vlek. (Zie ook foto links boven)

Voliere: 3 vrouwen en 3 mannen zitten in een verblijf van 6 meter lang x 4 meter breed x 3 meter hoog. Dit is voor deze dieren ruim voldoende.

Kweek: De dieren zijn in tegenstelling tot kwartels, fazanten en kippen monogaam. Ze leven dus in koppels. De broedduur bedraagt 26 dagen. Grootste legsel dat is gevonden is tot 19 eieren.

Behuizing: Overdekt open nachthok.

Temp/ Luchtvochtigheid: Winter hard.

Leefgebied: Patrijzen komen vooral in kleinschalige open terreinen voor, zoals weilanden, akkers en braakliggende terreinen met houtwallen of heggen. Ze broeden op het gras, heide, in moerassen, duinen en lage heuvels.

Voeding: Patrijzen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel, maar de jongen leven de eerste weken louter van insekten en ander klein gedierte. In gevangenschap fazantenkorrel.

Weetjes: Dat Pre-fix ‘Grijs’ betekent. Patrijzen behoren tot de familie van de kleine hoenderachtigen en zijn evenals de frankolijnen en kwartels, verwant aan onze kippen. De patrijs is altijd een favoriet doelwit geweest voor jagers. De aantallen patrijzen nemen, door schaalvergroting in de landbouw, dramatisch af. De Latijnse naam Perdix Perdix werd reeds door de Romeinen gebruikt. Het is waarschijnlijk een onomatopee: een klanknabootsende naam. Deze is afgeleid van de alarmroep van de patrijs, het schel klinkende „per, per, per”.