1

Latijnse naam: Nymphicus hollandicus Nederlandse naam: Valkparkiet Land van herkomst: Australiƫ Grootte: 30 tot 33 centimeter lang (kop tot staart). Gewicht: 80 tot 110 gram Leeftijd: 15-20 Ringmaat: 5.4 / 5.5 mm

Kleur man: De wildkleur valkparkiet: Grijs met witte vlekken op de vleugels, een gele kop met een gele kuif, en oranje oorvlekken. Bij mannen zijn de staartveren meestal egaal gekleurd. De mannen kunnen een stuk luidruchtiger zijn dan de vrouwtjes.

Kleur vrouw: Het geslachtsverschil is beperkt de vrouwtjes hebben een minder gele kop. Bij het vrouwtje is een regelmatig patroon van zwarte strepen zichtbaar op de buitenste staartveren.

Kleuren: Valkparkieten zijn er naast de hierboven beschreven wildkleur ook nog in de gekweekte kleuren: lutino, opaline, gepareld, grijs en wit, en albino. Ook zijn de maskers in de kleur van geel tot wit. afhangkelijk van de gekweekte soort. Het onderscheid van mannen en vrouwen bij de gekweekte kleuren is niet altijd even duidelijk dan bij de wildkleur vogels.

Voliere: De valkparkiet heeft haar voliere het liefste buiten staan, als het kan met de voorkant richting het zuiden, want daar voelen de valkparkieten zich het beste bij. In een goede voliere zitten zitstokken en wat klimtuig, zodat de vogels kunnen zitten en spelen. Deels overdekt en de nestkasten gehele jaar beschikbaar. De nestkasten gebruiken ze als schuigelegenheid gedurende eventuele koudere periodes. Bij MeerZoo zitten de valkparkieten in een Australische gemeenschapsvoliere van 18 x 4 meter met diverse andere Australische vogels zoals grasparkieten, zebravinken enz.

Kweek: Een vrouwtje legt 3-9 witte eieren en broedt 18-21 dagen waarin zij wordt bijgestaan door het mannetje. Na 4-5 weken vliegen de eerste jongen uit en na 7-8 weken zijn zij zelfstandig. Na 9 maanden zijn valkparkieten geslachtsrijp, maar aangeraden wordt om langer te wachten om ze voor de kweek in te zetten. Het mannetje krijgt ook pas later zijn felle kleuren. Het ringen moet gebeuren als de valkparkiet 6 tot 10 dagen oud is. Een broedblok of nestkast van 25x25x35 cm met een opening van 8 cm doorsnede.

Temp/ Luchtvochtigheid: Wintervast. Valkparkieten kunnen zomers en winters buiten blijven als er maar plekken zijn waar de dieren droog kunnen zitten en eventueel nestkasten om te schuilen.

Voeding: Zadenmengsels, eivoer, grit, kalksteen, fruit of groenvoer, maar geen avocado's, want die zijn giftig voor de valkparkieten. Uiteraard een bak met drinkwater en een ruime waterbak voor om te badderen.