1

Auteur Meerzoo

Latijnse naam: Ara ararauna
Nederlandse naam: Blauwgele Ara.

Land van herkomst: Noorden van Zuid- en Midden-Amerika

Grootte: ca 85 cm

Gewicht: ca 1000 gram

Leeftijd: tot 50 jaar

Ringmaat: 14 mm

Kleur man: Geel met blauw. Soms hebben de mannetjes van deze soort een forsere kop en snavel, maar de uiterlijke verschillen tussen de geslachten zijn niet altijd duidelijk
Kleur vrouw: Geel met blauw.Soms hebben de mannetjes van deze soort een forsere kop en snavel, maar de uiterlijke verschillen tussen de geslachten zijn niet altijd duidelijk

Volière: Bij ons word de ara gehuisvest samen met een partner in een voliere van 4 x 2 x 2 meter (lxbxh) In een buitenverblijf moeten de vogels de kans krijgen om te klimmen en te klauteren. Hiertoe zet u een stevige verankerde boomstam met wat zijtakken in het verblijf.

Kweek: De nestkast moet een bodemoppervlakte hebben van ca 60 cm bij 70cm bij een hoogte van minimaal 80cm. Een uitgeholde boomstam is hier ideaal voor. Blauwgele ara's leggen 2 tot 4 eitjes, die in ongeveer 24 tot 28 dagen door het vrouwtje worden uitgebroed.De jongen worden door beide ouders gevoerd en komen na ongeveer twee-enhalf tot rium drie maanden uit het nest.

Behuizing: In verband met de grootte van deze vogel kan een kooi nooit ruim genoeg zijn.Daarom moet de vogel iedere dag in de gelegenheid gesteld worden om zijn poten en zijn vleugels buiten de kooi te strekken.

Temp/ Luchtvochtigheid: wintervast mits ze een droog, vorstvrij en tochtvrij nachthok hebben.

Voeding: Er zijn diverse soorten aravoeders/papegaaienvoeders op de markt. Veelal is het een kant en klaar zaden en noten mengsel waar alles in zit. Groenvoer en fruit worden ook graag genomen. wat extra walnoten worden graag gegeten.