1

Latijnse naam: Gedomestiseerd Nederlandse naam: Famennekriel. Land van herkomst: Belgie. De Famennekriel is gecreëerd in Wallonië tussen 1921 en 1925. Ze is zeer sterk verwant aan de Ardennerkriel. Grootte:

Gewicht: 500 tot 700 gr.

Leeftijd: De Dieren kunnen meer dan 10 jaar oud worden.

Ringmaat: Hen 12 en haan 14 mm.

Kleur haan: Wit

Kleur hen: Wit

Kenmerken: Het is een dominante kriel die mooi gestroomlijnd is. De ruglijn is lang en loopt schuin af naar achter. De staart is lang en wordt bij de hen samengeknepen wat de stroomlijning nog accentueert. De kam is enkelvoudig, niet al te groot en staat rechtop bij de beide geslachten. De kleur van de snavel en de loopbenen is leiblauw en de ogen zijn oranjerood tot donkerbruin. Een essentieel verschil met de witte Ardennerkriel is dat het gezicht en de kopversierselen bloedrood zijn zonder blauwzwarte pigmentatie.

Eigenschappen: Qua karakter en uitzicht is de Famennekriel identiek aan de Arden­nerkriel. Ze vliegen zeer gemakkelijk en kunnen dus best in volières of onder een net gehouden worden. Het zijn zeer sterke krielen die liefst van al in de bomen slapen.

Kweek: De hennetjes leggen witschalige eitjes van ongeveer 35 gram die ze gemakkelijk zelf uitbroeden. De kuikens groeien meestal zonder problemen op.

Broedduur: 21 dagen. De hennen kunnen ca 140 eieren per jaar leggen

Behuizing: Vorstvrij nachthok, met een buitenren. Temp/ Luchtvochtigheid: Deze kippen kunnen zomer en winter buiten worden gehouden mits er een mogelijkheid tot beschutting wordt gegeven.

Voeding: Standaard krijgen ze legkorrel en dit wordt aangevuld met graan, groente en grit.

Extra: Zeer zeldzaam tot bedreigd in Wallonië (Belgie). Komt uiterst zelden voor in Vlaanderen(Belgie) en onbekend in het buitenland.