1

Wetenschappelijke naam: Phasianus Colchicus Familie: Patrijzen, Kwartels, Fazanten en bondgenoten (Phasianidae) Nederlandse naam: Bosfazant (Echte of edelfazanten) Land van herkomst: Van oorsprong uit Oost-China. De Fazant is in Europa op grote schaal geïntroduceerd als een game vogel (voor de jacht). Grootte: 70-90 cm (spanwijdte), 58-89 cm (lengte). Gewicht man: 1000 tot 2000 gram Gewicht vrouw: zijn lichter in gewicht tot 1500 gram Leeftijd: tot een jaar of 10 is niet ongewoon Ringmaat: 12 mm.

Kleur man: Er zijn vele kleuren vormen van de mannelijke gemeenschappelijk Fazant, variërend in kleur van bijna wit tot bijna zwart in sommige melanistische voorbeelden. Deze zijn te wijten aan het fokken in gevangenschap en de kruising tussen de ondersoorten en met de Green Pheasant, versterkt door het voortdurend vrijkomen van de voorraad van verschillende bronnen in het wild. Het mannetje is onmiskenbaar met zijn roodachtige veren, glanzend groene kop en extravagant lange staart.. (op de foto's zilver)

Kleur vrouw: De vrouwtjes zijn veel onopvallender gekleurd. Hoofdzakelijk bruin met een gevlekt patroon. De reden daarvoor is dat het vrouwtje tijdens het broeden op haar nest verstopt tussen struiken of hoog gras niet op mag vallen. Want de fazant heeft veel vijanden die dol zijn op een fazantenboutje of op de eieren. Katten, honden, vossen, bunzingen of grote roofvogels zoals de havik eten fazanten, terwijl andere grote vogels zoals kraaiachtigen en reigers de eieren of kuikens opeten.

Voliere: Grote 8 meter lang x 3 meter breed x 2 meter hoog.

Kweek: : Het leggen begint eind april. Het nest is een ongeveer 18 cm breed en 7 cm diep kuiltje, bekleed met grashalmen en veertjes. Het ligt in een grashoop of onder een struik. Een legsel telt tot 16 eieren. Er is geen tweede leg, maar bij verlies wordt de eerste leg wel vervangen. De kuikens komen tussen de 22 en 27 dagen tegelijk uit. De jongen kunnen op hun twaalfde dag al aardig vliegen. In Juni is de haan de belangstelling verloren en gaat hij dus ruien. Natuurlijke habitat: Cultuurlandschappen in de buurt van bosranden of met een borstelige gebieden; hagen, borstelige weiden, randen van moerassen, grazige bosranden

Behuizing: Beschutte voliere met een overdekt open nachthok of struiken Temp/ Luchtvochtigheid: Winter vast Voeding: Fazantenkorrel, scheuten van planten, bessen, zaden, kruiden, bamboe, insekten, wormen, slakken, , groenvoer en gemengd graan. Soms worden ook kleine knaagdiertjes en reptielen gegeten.

Weetjes: “Fazant” is een verzamelnaam voor een aantal ondersoorten en hun kruisingen. Waarvan de mannetjes prachtige kleuren hebben. Vele fazanten kunnen we in de dierentuin of volière bewonderen, zoals de Goudfazant en de Zilverfazant. De enige familie die de fazant hier in Nederland heeft is de Patrijs (Perdix Perdix). De Fazant is voor het eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten in 1857 en is uitgegroeid tot een gevestigde van de Midwest, en delen van het Westen. In de Middeleeuwen werden fazanten als siervogels geïntroduceerd, vermoedelijk ca. 500-800 jaar na Chr. Vanuit Transkaukasië. Nu wordt het voornamelijk gebruikt als jachtbuit. De stand is dan ook jarenlang kunstmatig in stand gehouden door stelselmatig uitzetten ten behoeve van jagers. De soort komt tegenwoordig in vrijwel alle delen van Europa voor. Dit van 15 oktober tot 31 december op de fazantenhanen en van 15 oktober tot 31 januari op de fazantenhennen