1

Latijnse naam: Streptopelia senegalensis Nederlandse naam: Senegal Tortelduif Land van herkomst: Senegal, Afrika, India, Afghanistan en Libanon. Grootte: ca 27-cm. Gewicht: 150 tot 250 gram Leeftijd: Ringmaat: 5.4 mm.

Kleur man: De doffer is overwegend rood, kop iets blauw rood.

Kleur vrouw: De duivin heeft iets minder blauw op de kop.

Voliere: Een voliere van 300x200x120 cm (lxhxb) is voldoende/ goed voor twee koppels. Kleiner kan maar ze vliegen wel graag. Een voliere van 200x200x100 (lxhxb) is voldoende voor 1 koppel.

Kweek: Het duivinnetje legt 2 eieren die ze samen in 14 dagen uit broeden. Eerste jong wordt meestal 2 dagen eerder geboren en groeit het hardst.(De jongen wel op tijd ringen omdat ze erg snel groeien) Ze worden dan nog een poosje gevoerd door beide ouders. De ouders zijn goede verzorgers.

Behuizing: Deze duiven zijn zeer winterhard en kunnen dan ook lichte vorst verdragen. De jongen in de winter binnen houden en ook niet onder de 5 graden houden. Hun pootjes zijn niet geheel uitgehard.

Temp/ Luchtvochtigheid: Een droge plek in de voliere.

Voeding: Een zadenmengsel voor tortelduiven of kleine tropische vogels, onkruidzaad, maagkiezel en grit, Groenvoer in de vorm van gekiemd zaad wordt graag gegeten. kanariezaad, gierst, opfokvoer, groenvoer en eimengsels.