1

Latijnse naam: Gedomesticeerd Nederlandse naam: Midsnavilige Wener Tuimelaar duif Land van herkomst: Gekweekt Grootte: 25 tot 30 cm Gewicht: Leeftijd: Ringmaat: 7-8

Kleur man: Divers

Kleur vrouw: Divers

Voliere: Sierduiven dienen in een droog en tochtvrij hok, zo mogelijk voorzien van een buitenren, gehouden te worden. De grootte van het hok hangt af van het ras en het aantal paren dat gehouden wordt. Gemiddeld wordt er gerekend dat er per paar ± 1 m3 aan ruimte nodig is. Maar houdt er wel rekening mee dat er, als alles goed gaat, ook jonge duiven geboren worden! Ook de zitplaatsen in het hok en de eventueel aan te brengen bodembedekking zijn afhankelijk van het ras dat wordt gehouden. Geadviseerd wordt om voor een goede huisvesting van uw duiven uw licht op te steken bij één of meer fokkers van het door u uitverkoren ras. Alle dieren hebben een goede huisvesting nodig. De huisvesting van sierduiven hoeft op zich geen probleem te zijn. Sierduiven zijn over het algemeen geharde vogels die bijvoorbeeld heel goed tegen kou en iets minder tegen warmte kunnen.

Kweek: Voor de meeste sierduivenfokkers begint het kweekseizoen omstreeks eind januari, maar omdat het ook in februari nog behoorlijk kan vriezen, zijn er ook fokkers die pas begin maart hun duiven 'koppelen'. Het kweekseizoen dient omstreeks de langste dag van het jaar (21 juni) te eindigen. De voor die datum geboren jongen hebben dan nog voldoende tijd om vóór de winter en het tentoonstellingsseizoen goed uit te groeien en hun veren te ruien. Voor het maken van een nest worden aan de duiven de bekende nestschalen of nestbakjes beschikbaar gesteld. Als nestmateriaal worden meestal tabaksstelen of vilten matjes gebruikt. De meeste sierduiven brengen in een kweekperiode met gemak 2 à 3 stel jongen groot.

Behuizing: De huidige voliere is 8.00 x 2.00 meter. Deze is ingericht met planten en op diverse hoogte zitstokken. Enkele stokken hangen los in de voliere zodat het evenwicht gestimuleerd blijft. De bodem is van wit zand dat praktisch is met schoonmaken.

Temp/ Luchtvochtigheid: Buiten. Sierduiven zijn ook slecht bestand tegen toch en vocht.

Voeding: De voeding bestaat uit tortelduivenvoer of kortbekkenvoer. Tevens zal er grit constant ter beschikking moeten zijn.