1

Minimumeisen voor de huisvesting van Onevenhoevigen

Wilde Ezel, Latijnse Naam: Equus asinus.

Benodigde ruimte

Voor twee tot vijf dieren is een omheind gebied van minimaal 500 m2 nodig. Voor elk dier meer 30 m2 extra. Het staloppervlak per dier dient minimaal 5 m2 te zijn. Voor winterharde soorten (bijvoorbeeld het przewalskipaard) is geen stal nodig. Er dient een overdekte plaats binnen de omheining te zijn om de dieren en het voedsel tegen regen te beschermen, dan wel schaduw te verlenen. Ook diener er mogelijkheden te zijn de dieren in voorkomende gevallen te scheiden, dan wel een dier af te zonderen.

Klimaat

De staltemperatuur mag bij zebra's en wilde ezels niet lager dan 10 C zijn.

Inrichting van het verblijf

Een hekhoogte van 1.60 m is voldoende. In de hoeken mogen de hekdelen nooit een scherpe hoek vormen. Droge grachten of sloten met water kunnen als afscheiding dienen. De ondergrond van veel bezochte plaatsen (voer- en drinkplaatsen) dient verstevigd te worden. Dat vereenvoudigt het schoonhouden en bevordert het afslijpen van de hoeven. Er moeten echter beslist ook niet verstevigde plekken zijn om te rollen en te wentelen. De stallen dienen een vaste ondergrond met strooisel te hebben.

Sociaal gedrag

Men dient de dieren paarsgewijs of als kudde met één volwassen hengst te houden. Opgroeiende jonge hengsten en vaak ook jonge merrie's worden door de dekhengst aangevallen en dienen uit de kudde verwijderd te worden. Groepjes van jonge vrijgezellen zijn mogelijk.

Voeding

Groenvoer, hooi, krachtvoer op graanbasis alsmede sappig voer (bieten, wortels knollen e.d.). Loof (geen ¨Rodinie¨ *) en takken om de schors af te pellen zijn zeer gewild en leveren buiten de afwisseling in het dieet ook bezigheid.

Vangst en transport

Het vangen van veulens is alleen in de eerste weken met de hand mogelijk. Het minst belastend voor de dieren is vervoer met meerdere tegelijk in een gesloten veetransportwagen. Anders in kisten waarvan het dak en de schuifdeur bijzonder stabiel dienen te zijn. De bodem dient stroef te zijn om uitglijden te voorkomen.

(*) Dit moet ik even opzoeken (vertaler)