Latijnse naam: Lichanura trivirgata trivirgata Nederlandse naam: Rosy boa Land van herkomst: Het zuiden van Californië, Arizona en in het noorden van Mexico. Het biotoop is vrij klein, hij komt voor in droge gebieden (vooral woestijnen). Lengte: ca 100 cm Gewicht: Leeftijd: 20 jaar Ringmaat: NVT

Kleur man: Beige ondergrond met donkerbruine tot zwarte lengte strepen.

Kleur vrouw: zie man

Terrarium: Een terrarium voor deze slang zal ongeveer 80 cm in de lengte, bij 50 cm in de breedte, bij 40 cm in de hoogte moeten zijn. De hoogte is niet zo heel belangrijk, aangezien deze slang (bijna) niet klimt maar meer op de grond en onder stukken kurk, stenen ed zit. Zorg wel voor een aantal klimtakken. Geef een bodembedekking van niet stoffend zand of zaagsel, een redelijke hoeveelheid. Houd de bak droog, maar zet in het terrarium een klein bakje met vochtig zaagsel, de slang kan dan zelf kiezen of hij vochtig of droog ligt. Een paar schuilplaatsen zijn echt nodig. Zorg voor een stevige waterbak, deze moet op de bodem van het terrarium staan. De reden daarvoor is dat de slang zich wel eens ingraaft, het zand kan instorten en ervoor zorgen dat zwaardere terrariumstukken op de slang terechtkomen.

Kweek: Deze soort is levendbarend. Mannen en vrouwen worden door ons on koppels of groepen gehouden. Geef een winterrust van minimaal 8 tot 12 weken. Wij doen geen winterrust maar verlagen de temperatuur en doen het ligt uit. Bij ons is dit voldoende voor een geslaagde kweek. De dieren zitten in het donker en overwinteren bij een temperatuur van ca 15 tot 17 graden celcius. De draagtijd van deze soort is 4,5 tot 5,5 maanden, er worden zo'n 3 tot 5 jonge geboren.

Jongen: Geef de jonge dieren tot een maand of zes een temperatuur van 27 tot 29°C. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid laag blijft. Ze zullen dan sneller en beter eten dan bij een lagere temperatuur.

Temp/ Luchtvochtigheid: Overdag geef je de Rosy boa een temperatuur van 26°C, met onder de lamp 32°C. 'S nachts mag de temperatuur dalen tot 20°C. Een verwarmingsmat is riskant, de slang kan te dicht (door het graven) bij de mat komen en zich verbranden. Houd de bak droog, door het bakje met vochtig zaagsel kan de slang kiezen. Eens in de paar dagen zachtjes sproeien is wel aanbevolen.

Voeding: Kleine knaagdieren, muisjes, vogeltjes, jonge ratten.