Latijnse naam: Lampropeltis triangulum campbelli. Nederlandse naam: Puebla melkslang. Land van herkomst: Verenigde Staten, Mexico. Grootte: 1 mtr. Gewicht: Leeftijd: 10 tot 18 jaar Ringmaat: NVT

Kleur man: Geringd, rood-zwart-wit-zwart.

Kleur vrouw: Geringd, rood-zwart-wit-zwart.

Voliere: NVT.

Kweek: Het vrouwtje legt 5-24 eieren die aan elkaar vastzitten, een dunne schaal hebben en gemiddeld 40 bij 25 mm meten. Na een ontwikkelingsduur van 5-8 weken komen de jonge slangen van 23-28 cm uit. Dit is de productiefste soort onder de melkslangen. Naar het schijnt kunnen ze wel drie legsels per jaar produceren, die dan telkens bestaan uit een 6-tal eieren. Daar ik tot op heden nog niet met deze slangen gekweekt heb kan ik dit bevestigen noch ontkennen. Ik denk echter dat het voor de dieren niet zo'n goed idee is om ze driemaal te laten leggen. Mijn gonyosoma's leggen ook wel drie legsels per jaar maar die kennen geen winterrust. De campbelli's daarentegen zouden drie legsels moeten produceren in een 6-tal maanden tijd. Een winterrust van ongeveer drie maanden bij een temperatuur van 12 à 15 graden celsius is voor deze slangen aan te raden. Mijn campbelli's kregen deze winter nog geen winterrust. Ik koel mijn slangen gedurende hun eerste 2 winters niet af. Ondanks het niet afkoelen denk ik toch dat ik mij dit jaar reeds aan eieren kan verwachten. Alhoewel ik ze niet abnormaal veel gevoederd heb, zijn ze toch al even zwaar als mijn sinaloae's die dit jaar 4 jaar worden. Deze dieren zijn afkomstig uit Mexico en hebben waarschijnlijk geen winterrust nodig om zich met succes voort te planten. Wanneer het vrouwtje duidelijk dikker wordt ga ik een aflegbak gevuld met vochtig vermiculiet in het terrarium plaatsen. Een 10-tal dagen na haar „prénatale vervelling” zou ze dan eieren moeten leggen. Deze worden dan in een bakje gevuld met vochtig (geen nat) vermiculiet gelegd en verdwijnen zo in de broedkast. Na twee maanden komen „stevige” jongen uit de eieren gekropen. Van de Puebla melkslang is geweten dat de jongen reeds voor hun eerste vervelling dode of levende nestmuisjes eten. Bij mijn dieren was dit alvast het geval.Als ze goed blijven eten dan kunnen ze reeds vanaf hun tweede levensjaar voor nakomelingen zorgen.

Behuizing: Terrarium L=60 cm B=50 cm en H=40 cm. Als bodembedekking kan van alles worden gebruikt van zand tot zaagsel. Ze kunnen zich ook verschuilen in 2 omgekeerde bloempotten. Als klimmogelijkheid hebben ze een gezandstraalde druiventak. Enkele plastieken planten zorgen voor een mooier uitzicht. Een drinkbak is zoals bij alle slangen aanwezig. De verwarming wordt gedeeltelijk gerealiseerd door een gasradiator die mijn ganse slangenkamer dag en nacht verwarmt, en die zorgt voor een constante temperatuur van ongeveer 22°C. Tijdens de warmere maanden wordt deze radiator uitgezet. Om de slangen een warmer plekje te gunnen is er langs één kant van het terrarium een spotje van 25 Watt gemonteerd. Zo bekom ik in het warmste deel van de bak een temperatuur van 28-30°C en in het koudste gedeelte 25°C. Om de drie maanden worden de alle terraria grondig gereinigd met een schoonmaakmiddel. De uitwerpselen worden dagelijks verwijderd.

Temp/ Luchtvochtigheid: Een constante temperatuur van ongeveer 22°C. Tijdens de warmere maanden wordt deze radiator uitgezet. Om de slangen een warmer plekje te gunnen is er langs één kant van het terrarium een spotje van 25 Watt gemonteerd. Zo bekom ik in het warmste deel van de bak een temperatuur van 28-30°C en in het koudste gedeelte 25°C.

Voeding: Vogels, muizen, eieren van schildpadden en insecten, veldmuizen, woelratten en muizen.