niet etende boa vrouw

Sinds 1997 ben ik in het bezit van twee boa constrictors. Het zou hier om een koppel gaan maar naderhand bleken het twee vrouwen te zijn. Ze aten allebei goed en groeide hard op een dieet van muizen en later ratten. Zo nu en dan bood ik ook een kuikentje aan. De donkere vrouw bleef in groei achter maar was niet erg ze zag er goed uit en nam gewoon regelmatig voedsel aan. De lichte vrouw groeide echter erg hard en was binnen een jaar 1,5 meter .

Toen ze een lengte had van bijna 1,80 kreeg ik ,via via een adres van een duivenkweker die veel duiven weg deed die niet goed waren. Ik heb toen een dealtje gesloten met die man en kreeg zodoende bijna elke week een duif of 4 die ik dan in een hok thuis bewaarde en opvoerde wanneer de boa honger had. Tussen door probeerde ik ook nog ratten te geven die wel gepakt werden. Ook heeft ze eenmaal een cavia gegeten maar blijkbaar viel die zo zwaar dat ze daarna nooit meer wilde eten. Het gekke was ook dat ze wel dode duiven aannam maar geen dode ratten die moesten levend zijn. Na 1 jaar verwaterde het contact met de duivenkweker door verhuizing en kreeg ik een adres van een legbatterij die 2000 kippen wegdeed. Ik heb daar toen 100 kippen gehaald waarvan er zo’n 30 dood gingen doordat ze al twee maanden geen eten hadden gehad bij die legbatterij. De rest heb ik dus opgevoerd. Ik had dus wel ff lekker een voorraad en hoefde me even geen zorgen te maken om voedsel.

Maar ook die voorraad ging op en toen was het kijken wat er nu in de aanbieding was. Ik besloot gewoon weer op konijnen en ratten over te gaan maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Mevrouw weigerde steenvast elk konijn of rat die ik aanbood zowel dood als levend. Ik besloot haar niet te dwingen en te wachten tot ze echt honger zou hebben en dan opnieuw proberen. Na een week of twee begon ze elke avond de bak te doorzoeken naar een prooi. Ik heb toen diverse prooien geprobeerd maar niets hielp wat ik ook deed ze at niet en ze was eigelijk alleen maar bang voor de prooidieren.

Een aantal maanden later begon ik me toch zorgen te maken omdat ze toch wel wat magerder begon te worden. Ik heb toen op verschillende reptielen sites op prikborden hulp gezocht. Een aantal mensen raadde me aan de prooi over een kip te halen en dan het te proberen. Dit had echter ook geen zin de slang had het of door of wilde het gewoon niet .

Na een aantal adviezen van dit soort kreeg ik een advies van Marco vanwww.snakes.nl . Hij stelde voor een dood konijn de kop in te slaan en dan het te geven. Niet echt een lekker karwei maar het was de moeite waard. Ik heb een konijn zijn kop opengespleten en in de bak van de boa gedaan. Deze benaderde het konijn erg rustig en begon te ruiken en ging weer weg.

Ik baalde al en wilde het konijn al verwijderen toen ze opeens weer actief werd en naar het konijn toe ging. Dit keer bleef ze veel langer ruiken en ging van kont naar kop en weer terug. Na een minuut of 5 pakte ze erg voorzichtig het konijn in de nek ( waar de gemaakte opening het grootst was) en begon het konijn naar binnen te werken. Met spanning heb ik toegekeken hoe ze het konijn naar binnen schoof en sprong een gat in de lucht toen de achterpoten verdwenen waren. Een twee weken later heb ik weer een konijn gegeven. Het eerste dier was nog een jong konijn dus eigenlijk een tussendoortje.

Ik heb hetzelfde ritueel herhaalt en de slang gelukkig ook . Ook dit konijn, een stuk forser dier, werd verorberd tot mijn vreugde.

Nu gaat alles goed met haar en ze is al aardig op sterkte. Zo zie je maar dat de aanhouder wint en met hulp van anderen dat er altijd wel een oplossing te vinden is..

Ik wil graag bedanken alle mensen die via Lacerta mij adviezen gegeven hebben en natuurlijk ook Marco die met het doorslag gevende advies kwam.