1

Informatie

Latijnse naam: Lemniscomys barbarus
Nederlandse naam: Zebragrasmuis
Land van herkomst: Centraal- en Noord-Afrika
Grootte: 10-13 cm, De staart is 10 tot 15 cm lang
Gewicht: ca 30 gram
Leeftijd: ca 3 jaar

Omschrijving

Donkerbruin en lichtbruin/geel gestreepte, zeer slanke muis. De kop is donkerbruin en de ogen zijn lichtbruin/geel omringt. Bruin behaarde ronde oortjes. Lange slanke staart met een zwarte streep er overheen. Zijn rug houd hij wat gebold.

Kleur man: Zie omschrijving.
Kleur vrouw: Zie omschrijving.

Behuizing

De Dieren kunnen het beste gehuisvest worden in een ruime glazen bak met een grondoppervlak van minimaal een halve vierkante meter. Belangrijk is dat de bak goed afgesloten is om ontsnappen van de Dieren te voorkomen. Tegelijkertijd moet er voor voldoende ventilatie gezorgd worden. Voor het creëren van de nodige klim- en schuilmogelijkheden kan gebruik gemaakt worden van takken, stenen, bloempotten e.d.. Als bodembedekking kan zaagsel of zand gebruikt worden. Geslachtsonderscheid: Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.

Kweek

Zebragrasmuizen planten zich het gehele jaar voort. Na acht weken zijn de Dieren geslachtsrijp. Na drie maanden kan het eerste nest worden verwacht. De draagtijd is 21 tot 28 dagen. Er worden tssen de twee en de zes jongen geboren. De jongen worden naakt geboren maar de streeptekening is vaak al wel te zien. De jongen wegen ca 1,5 gram. Na een dag of drie komen de eerste haren door. Na vier dagen gaan de oren open. De ogen gaan open na ca veertien dagen. De jongen worden ca drie weken gezoogd. Vanaf een week of twee wordt er al vast voedsel gegeten naast het zogen. Na een week of vier kunnen de jongen bij de ouders worden weggehaald. De Dieren zijn na een maand of vier volledig volgroeid.

Hanteren

De beste manier om zebragrasmuizen te vangen is met een glazen potje. Op deze manier voorkomt men stress en verwondingen bij mens en dier. Bovendien kunnen de Dieren dan rustig bekeken worden, bijvoorbeeld om het geslacht van het dier te bepalen. Als men zebragrasmuizen aan de staart oppakt bestaat de kans dat het vel van de staart loslaat. Later zal het restant van de staart verdrogen en afvallen. Tevens hebben zebragrasmuizen de gewoonte om, wanneer ze bij hun staart opgepakt worden, heel snel in de rondte te gaan draaien. Ook dit kan tot de eerder genoemde staartamputatie leiden.

Gedrag

Zebragrasmuizen zijn voornamelijk dag en in de schemerring actief. Het zijn actieve en beweeglijke Dieren die goed kunnen klimmen en springen. Zebragrasmuizen zijn sociale Dieren die goed in groepen gehouden kunnen worden. Ondanks het feit dat het sociale Dieren zijn, kunnen ze nogal eens agressief zijn tegenover soortgenoten. Onderlinge agressie komt vooral voor als: - er meer dan één volwassen mannetje in een groep aanwezig is; - er vreemde Dieren in de groep geïntroduceerd worden; - er teveel Dieren op een bepaald oppervlak aanwezig zijn.

Temperatuur

Kamer temperatuur maar kunnen ook buiten in een schuur worden gehouden.

Voeding

Als basisvoer is knaagDierenvoer prima geschikt. Dit kan aangevuld worden met allerlei kleine zaden zoals onkruidzaad, parkietenzaad en trosgierst. Voor de benodigde dierlijke eiwitten kunnen kattenbrokjes of insecten (meelwormen, krekels, e.d.) gegeven worden. Ook gedroogd brood en af en toe wat groenvoer wordt graag genomen. Belangrijk is dat er niet teveel gevoerd wordt aangezien stekelmuizen (vooral de grotere soorten zoals de Sinaï stekelmuis) gemakkelijk te dik worden.