1

Informatie

Latijnse naam: Microtus guentheri
Nederlandse naam: Mediterrane woelmuis of Levante woelmuis
Land van herkomst: Oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied, van Joegoslavië tot Syrië.
Grootte: 9 - 14 cm, staart 2 - 4 cm
Gewicht: 30 tot 75 gram
Leeftijd: ca 2 jaar
Ringmaat: NVT

Kleur

Kleur man: Geel-bruin met een wit/grijze buik. De kop heeft wat weg van een marmotachtige. Kleine ronde oortjes, kort staartje en een zachte pels. (er zijn kleur mutatie's)

Kleur vrouw: Geel-bruin met een wit/grijze buik. De kop heeft wat weg van een marmotachtige. Kleine ronde oortjes, kort staartje en een zachte pels. (er zijn kleur mutatie's)

Behuizing

Voor een koppel is een T3 bak voldoende. Deze heeft een maat van ca 40×20 cm. Liefst groter. Zaagsel op de bodem, een dikke laag want ze graven, woelen, graag, en nestmateriaal, hooi of stro, is zeer welkom. Ook enkele lege WC rollen of doosjes vinden ze fijn.

Kweek

Woelmuizen zijn geslachtsrijp in ca 30 dagen voor de vrouw en ca 40 dagen voor de man, de draagtijd is 17-24 dagen er worden tussen de 3-8 jongen gemiddeld geboren. Er zijn uitschieters van wel meer dan 15 jongen. Jongen: De ogen gaan open tussen de 10 en14 dagen. De jongen worden 2 tot 3 weken gezoogd en kunnen dan worden weggehaald.

Temperatuur

Niet beneden de 10 graden houden. In de winter kan het wel in een onverwarmde schuur mits het niet vriest. Extra info: De Dieren zijn makkelijk tam te maken als je ze van jongs af aan hebt. Ze kunnen in groepen worden gehouden met diverse mannen en vrouwen.

Voeding

Kruiden, zaden, gras, hooi, insecten. Beste is om vogelzaad te geven i.p.v. knaagdiervoer of een combinatie van beide.