1

Informatie

Latijnse naam: Acomys caharinus
Nederlandse naam: Stekelmuis (Egyptische of Nijlstekelmuis)
Land van herkomst: In open, droge gebieden, steppen en woestijnen in Afrika en Eurazië, Kreta en Cyprus.
Grootte: 6-12 cm, De staart is 4 tot 13 cm lang
Gewicht: 15 tot 70 gram
Leeftijd: 2 tot 4 jaar

Omschrijving

Bruin / zwarte rug met een witte buik. een lange staart en een spitse snuit. Zwarte kraaloogjes. Grote rechtopstaande oren.

Kleur man: Zie omschrijving
Kleur vrouw: Zie omschrijving

Behuizing

Stekelmuizen kunnen het beste gehuisvest worden in een ruime glazen bak met een grondoppervlak van minimaal een halve vierkante meter. Belangrijk is dat de bak goed afgesloten is om ontsnappen van de Dieren te voorkomen. Tegelijkertijd moet er voor voldoende ventilatie gezorgd worden. Voor het creëren van de nodige klim- en schuilmogelijkheden kan gebruik gemaakt worden van takken, stenen, bloempotten e.d.. Als bodembedekking kan zaagsel of zand gebruikt worden. Zand is echter wel wat kouder dan zaagsel.

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.

Kweek

Stekelmuizen planten zich het gehele jaar voort. Een opmerkelijk gedrag bij sommige soorten stekelmuizen is dat de vrouwtjes elkaar helpen bij de geboorte van de jongen. Ze doen dit door de navelstrengen door te bijten en de jongen schoon te likken terwijl de moeder bezig is met de geboorte van de andere jongen. Ook verzorgen en zogen de vrouwtjes elkaars jongen. Zelfs drachtige vrouwtjes vertonen dit gedrag vanaf een paar dagen voor de geboorte van hun eigen jongen. Uit ervaring is gebleken dat er in een groep met meerdere volwassen vrouwtjes meer jongen groot worden. Na de paring volgt, een voor een muis, lange draagtijd van 38 - 40 dagen. De 2 - 4 jongen zijn in vergelijking met de jongen van de meeste andere muizen al zeer ver ontwikkeld. Ze hebben bij de geboorte al haar. Bij de meeste soorten zijn na drie dagen de oogjes al open. Bij de Zwarte nijlstekelmuis is dit zelfs al direct na de geboorte. Enkele dagen na de geboorte beginnen de jongen rond te lopen. Na 8 weken zijn de Dieren geslachtsrijp en moeten de jonge mannetjes apart gezet worden.

Hanteren

De beste manier om stekelmuizen te vangen is met een glazen potje. Op deze manier voorkomt men stress en verwondingen bij mens en dier. Bovendien kunnen de Dieren dan rustig bekeken worden, bijvoorbeeld om het geslacht van het dier te bepalen. Als men stekelmuizen aan de staart oppakt bestaat de kans dat het vel van de staart loslaat. Later zal het restant van de staart verdrogen en afvallen. Tevens hebben stekelmuizen de gewoonte om, wanneer ze bij hun staart opgepakt worden, heel snel in de rondte te gaan draaien. Ook dit kan tot de eerder genoemde staartamputatie leiden.

Gedrag

Stekelmuizen zijn voornamelijk 's nachts en in de schemering actief. Het zijn actieve en beweeglijke Dieren die goed kunnen klimmen en springen. Stekelmuizen zijn sociale Dieren die goed in groepen gehouden kunnen worden. Ondanks het feit dat het sociale Dieren zijn, kunnen ze nogal eens agressief zijn tegenover soortgenoten. Onderlinge agressie komt vooral voor als: - er meer dan één volwassen mannetje in een groep aanwezig is; - er vreemde Dieren in de groep geïntroduceerd worden; - er teveel Dieren op een bepaald oppervlak aanwezig zijn.

Temperatuur

Kamer temperatuur maar kunnen ook buiten in een schuur worden gehouden.

Voeding

Als basisvoer is knaagDierenvoer prima geschikt. Dit kan aangevuld worden met allerlei kleine zaden zoals onkruidzaad, parkietenzaad en trosgierst. Voor de benodigde dierlijke eiwitten kunnen kattenbrokjes of insecten (meelwormen, krekels, e.d.) gegeven worden. Ook gedroogd brood en af en toe wat groenvoer wordt graag genomen. Belangrijk is dat er niet teveel gevoerd wordt aangezien stekelmuizen (vooral de grotere soorten zoals de Sinaï stekelmuis) gemakkelijk te dik worden.