1

Informatie

Latijnse naam: Mus musculus
Nederlandse naam: Kleurmuis.
Gewicht: 25 tot 70 gram
Leeftijd: één tot drie jaar
Ringmaat: NVT

Kleur

Kleur man: Zeer divers
Kleur vrouw: Zeer divers

Voliere

NVT

Kweek

Geslachtsrijp: voor hun derde levensmaand; Fokrijp: 4 maanden; Draagtijd: 18 à 21 dagen; Aantal jongen: 4 tot 11 of zelfs meer; Spenen: 2 weken; Gemiddelde leeftijd: 1 à 2 jaar

Behuizing

Huisvesting kan het beste in een aquarium of terrarium plaats vinden. De bak moet dan wel vaker worden schoon gemaakt, omdat de sterke urine geur van de kleurmuizen niet weg kan, er is geen ventilatie. Pas wel op dat de bak niet op de tocht staat, dit heeft de dood van de kleurmuizen als gevolg, maar zorg wel voor voldoende ventilatie. Van volle zonlicht houden kleurmuizen niet en in zo’n glazen bak loopt de temperatuur hoog op. Zorg dus altijd voor een schuilplaats. Naast klimmers en springers zijn ze dol op graven. Zorg dus voor een flinke laag (± 7 cm) bodembedekking.

Voeding

Kleurmuizen zijn alleseters. Zij eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Bijna elk knaagDierenvoer merk voldoet in het algemeen wel, al zullen de kleurmuizen wat aanvulling zoals verse groenten en fruit en wat dierlijk eiwit zoals een klein stukje hard gekookt ei, beslist waarderen. Overvoer kleurmuizen niet met groenvoer, hiervan kunnen ze darmproblemen krijgen. Vet voedsel zoals pinda’s en zonnebloempitten eten ze graag, maar geef ze dit met mate. Een takje wilgenhout of een minerale blok vinden ze prachtig en op deze manier voldoet hun eten ook aan hun knaagbehoefte. Verder is het beslist noodzakelijk dat er genoeg hooi en vers water in de kooi is.