1

Informatie

Latijnse naam: Cricetomys gambianus
Nederlandse naam: Gambia Hamsterrat
Land van herkomst: Afrika te zuiden van de Sahara
Grootte: 35 - 40 cm, staart 37 - 45 cm
Gewicht: 1 tot 2,5 kg
Leeftijd: 5 tot 8 jaar

Naam

De naam hamsterrat komt door de wangzakken die deze dieren hebben, ze kunnen er enorm veel voedsel in proppen wat een komisch gezicht geeft als ze alles in 1 keer mee willen nemen. In elke wangzak past zo’n 100 ml, of een flinke noot.

Kleur

Kleur man: Grijs/bruin.
Kleur vrouw: Grijs/bruin

Omschrijving

Hamsterratten hebben een vrij spitse snoet, met een grote bos snorharen rond de neus. De oogjes zijn klein en zwart met een iets kalende rand eromheen. De oren liggen vrij ver achteraan op de kop, ze zijn in verhouding met de kleine oogjes erg groot. De oorschelpen zijn ovaal en onbehaard. Het lijf is grof, maar compact gebouwd, de poten zijn gespierd en gemaakt om te klimmen. Aan de voorpoot zitten 4 tenen, de duim is niet verder ontwikkeld en je ziet alleen het eerste kootje. Aan de achterpoot hebben ze 5 tenen. De staart (30 – 48 cm) is even lang als het lichaam (32 – 44 cm), soms net iets langer, en wordt gebruikt om evenwicht te houden. Hamsterratten zijn grijs van kleur, met een lichte onderkleur. Bij de snuit zijn de haren lichter en gaan ze over in wit/grijs. De vacht voelt wat ruw aan op de rug. De buik is wit, net als de binnenkant van de poten en de bovenkant van de tenen/ondervoet. De onderkant van de voeten is kaal, maar bij de achterpoten is de hak wel gepigmenteerd en dus donker gekleurd. Bijzonder is hun staart, deze is kaal, maar het eerste deel is donker gekleurd en het laatste deel is licht gekleurd (wit).

Behuizing

Volière van 200x80x185 (lxbxh). Kunnen ook buiten in een schuur worden gehouden. Bij voorkeur vorstvrij. Wel een of twee nestkasten plaatsen zodat ze weg kunne kruipen naar behoefte. Ook diverse verhogingen vinden ze prettig. Op de grond volstaat beukensnippers of zaagsel.

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.

Kweek

De hamsterratten zijn vanaf 5 maanden seksueel actief maar meestal pas na 7 tot 8 maanden dan zijn ze ook uitgegroeid. Bij het te snel laten kweken kan de vrouw een groei achterstand oplopen. De jongen worden na 27 tot 36 dagen geboren meestal na 30 tot 32 dagen. Er worden dan tussen de 1 en de 5 jongen geboren.De ogen gaan na ca 22 dagen open. Geef de vrouw ook voldoende nestmateriaal, zoals hooi of stro. Mannen en vrouwen kunnen bij elkaar worden gehouden gedurende het opgroeien van de jongen. De jongen de eerste week met rust laten, zo niet dan is de kans groot dat de jongen worden opgegeten door de ouders. De jongen kunnen na ca 5 weken weggehaald worden maar het beter om ze 7 tot 8 weken bij de ouders te laten.

Temperatuur

Bij voorkeur vorstvrij

Extra info

De Dieren zijn makkelijk tam te maken als je ze van jongs af aan hebt. Gevangen Dieren zijn soms iets bijterig en moeten aan mensen wennen. Ze zijn in de regel in de avond en nacht actief. Ze eten bijna alles. Dit maakt het ook makkelijk in de verzorging. Speelgoed als wc rollen, lege dozen worden zeer gewaardeerd. De mannen willen nog wel eens territoriaal zijn. Meerdere mannen in een ruimte kan tot gevechten leiden die soms met de dood gepaard gaan.

Vanuit het wild zijn hamsterratten solitair, je kunt ze dus prima alleen houden. 2 Vrouwen kunnen echter ook prima samen gaan. Per koppel kan ook, maar sommige dieren willen gewoon niet samen gehuisvest worden en daar zul je rekening mee moeten houden in de huisvesting. Echter zijn er ook koppels die het prima met elkaar kunnen vinden en altijd samen zitten zonder problemen. Voeding: Droog voer knaagdiervoer of knaagdierbrok, granen, diverse vruchten, noten, groente en fruit. Ook kattenvoer, en insecten worden graag gegeten.