1

Informatie

Latijnse naam: Mescocricetus auratus
Nederlandse naam: Goudhamster / Syrische hamster.
Land van herkomst: Syrië,
Grootte: 12-16 cm, De staart is ca 1 cm lang
Gewicht: 120 tot 160 gram
Leeftijd: 2 tot 4 jaar

Omschrijving

Het lichaam van de Syrische hamster is kort, breed en gedrongen. De Dieren hebben een ronde kop met een brede stompe snuit. De ogen zijn groot en bolvormig. Op de kop staan twee grote oren, die meestal overeind staan. Ze hebben grote wangzakken, waarin de hamster van alles vervoeren kan. De Dieren hebben korte pootjes. De voorpoten hebben 4 vingers en een onderontwikkeld duimpje dat het dier niet gebruikt. De achterpootjes hebben 5 tenen.

Kleur

  1. https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
    Kleur man: Divers.
  2. https://www.ter.nl/animalpedia_prj/lib/tpl/gina-fso2/images/dot.gif); margin-left: -25px;">
    Kleur vrouw: Divers.

Behuizing

Een traliekooi van 40x40x40 is en prima begin voor een koppel. Een T3 bak zou ook voldoen voor een koppel om te kweken. Een bodembedekking van zaagsel, beukensnippers . Tevens hooi en stro voor nestmateriaal. Lege WC rollen worden ook graag gebruikt om te spelen en om nestmateriaal van te maken.

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.

Kweek

De hamsters zullen als alles goed gaat zo’n 15-30 minuten paren, en daarna zal het vrouwtje het mannetje wegjagen. Op dat moment moeten ze dan ook meteen worden gescheiden;

Draagtijd

16-18 dagen; 6-10 jongen; zoogtijd: ca 21 dagen.

Jongen

De jongen zijn na een week of drie zelfstandig. Na een week of zes kunnen de jongen bij de ouders worden weggehaald.

Temperatuur

Kamer temperatuur maar kunnen ook buiten in een schuur worden gehouden.

Voeding

Droog voer hamsterkorrel, hamster gemengd voer, groente, fruit, wilde planten, krekels en meelwormen. Soms wat droog kattenvoer of hondenbrokken