1

Informatie

Latijnse naam: Merionis shawi grandis
Nederlandse naam: Reuzen Gerbil
Land van herkomst: Egypte en Marokko
Grootte: 13 - 16 cm, staart 12 - 14 cm
Gewicht: meer dan 200 gram
Leeftijd: 4 tot 6 jaar

Behuizing

Voor een koppel is een behuizing van 60x40x40 bak voldoende. Dit kan een glazen bak zijn met een deksel of een gazen kooi met onderbak. Aangezien ze groter zijn dan de ā€˛gewone' gerbils hebben ze meer hoogte nodig. Zaagsel op de bodem, een dikke laag want ze graven graag, en nestmateriaal, hooi of stro is zeer welkom. Ook enkele lege WC rollen of doosjes vinden ze fijn.

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.

Kweek

De reuzen Gerbil is geslachtsrijp in ca 90-120 dagen, de draagtijd is 26-28 dagen er worden tussen de 3-8 jongen geboren.

Jongen

De ogen gaan open tussen de 10 en14 dagen. De jongen worden 2 tot drie weken gezoogd en kunnen dan worden weggehaald.

Extra info

De Dieren zijn makkelijk tam te maken als je ze van jongs af aan hebt. Ze kunnen in groepen worden gehouden met diverse mannen en vrouwen, maar nieuwe Dieren introduceren kan problemen geven.

Voeding

Knaagdierkorrel, knaagdiervoer afgewisseld met kruiden, zaden, gras, hooi, insecten. Een paar brokjes kattenvoer is een goed alternatief voor dierlijke eiwitten.