1

Informatie

Latijnse naam: Gerbilis nanus
Nederlandse naam: Dwerg Gerbil
Land van herkomst: Oekraïne tot Noord-Kazachstan, Mongolië en het noordwesten van China.
Grootte: 9 - 13 cm, staart 1 - 2 cm
Gewicht: 30 gram
Leeftijd: ca 20 maanden

Omschrijving

Grijze rug met zwarte lengtestreep over de rug. De streep begint boven de ogen en eindigt bij de staart. Okerkleurige flanken en wit/gele buik. Hij heeft een zwarte neus. (er zijn kleur mutatie's) Kleur man: Zie omschrijving Kleur vrouw: Zie omschrijving

Behuizing

Voor een koppel is een T3 bak voldoende. Deze heeft een maat van ca 40×20 cm. Liefst groter. Zaagsel op de bodem, een dikke laag want ze graven graag, en nestmateriaal, hooi of stro is zeer welkom. Ook enkele lege WC rollen of doosjes vinden ze fijn.

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.

Kweek

Ze zijn geslachtsrijp in ca 3-4 weken, de draagtijd is 18-20 dagen er worden tussen de 3-8 jongen geboren.

Jongen

De ogen gaan open tussen de 10 en14 dagen. De jongen worden 2 tot drie weken gezoogd en kunnen dan worden weggehaald.

Temperatuur

nvt

Extra info

De Dieren zijn makkelijk tam te maken als je ze van jongs af aan hebt. Ze kunnen in groepen worden gehouden met diverse mannen en vrouwen., maar nieuwe Dieren introduceren kan problemen geven. Om de 4 uur komen ze tevoorschijn op zoek naar eten.

Voeding

Knaagdierkorrel, knaagdiervoer afgewisseld met kruiden, zaden, gras, hooi, insecten. Een paar brokjes kattenvoer is een goed alternatief voor dierlijke eiwitten.