1

Informatie

Latijnse naam: Pachyuromys duprasi
Nederlandse naam: Dikstaart Gerbil
Land van herkomst: Noordelijke Sahara (Noordwestelijk Egypte, Libië, Tunesië en Algerije)
Grootte: ca 10 cm, staart 5 cm
Gewicht: 40 gram
Leeftijd: 5 tot 7 jaar

Omschrijving

Een dikke, zachte, pluizige vacht. De haren op de rug zijn geel gekleurd met een donkergrijze basis en een kleine zwart puntje. De buik is helder wit. Hun lichaam is rond en wat afgeplat. Ze hebben geen duidelijke nek en een scherp gezicht met grote ovale ogen. Aan apparte staart dankt deze gerbil ook zijn naam. De dikstaartgerbil slaat voedsel (vet) en water op in zijn staart. Een gezonde dikstaartgerbil kunt u dan ook herkennen aan een ronde dikke staart. Het is ook de enige gerbil die zo een staart heeft. Kleur man: Zie omschrijving Kleur vrouw: Zie omschrijving

Behuizing

Een glazen bak zoals een aquarium of terrarium. De maten moeten minstens 60×40 cm zijn voor 2-4 Dieren. Een T4 bak zou ook toerijkend zijn. Aangezien ze graag graven is een dikke laag bodembedekking een aanrader en zullen ze dit waarderen. Wij houden de Dieren op zaagsel/houtkrullen. Ook zou beuken snipper een goede bedekking zijn. Een zandbad vinden ze fijn dus een bakje met zand (chinchillazand) is wel op zijn plaats. Een schuilhuisje is ok een pree hierin gaan ze een nest bouwen. Geslachtsonderscheid: Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien. Kweek: De Dieren zijn geslachtsrijp als ze 2 maanden oud zijn, en in gevangenschap planten ze zich het gehele jaar voort. De draagtijd is 19 dagen. De gemiddelde nestgrote is 3-6 jongen. Jongen: De ogen gaan open tussen de 10 en14 dagen. De jongen worden drie tot vier weken gezoogd en kunnen dan worden weggehaald.

Temperatuur

Deze Dieren kunnen binnen en buiten worden gehouden. Het liefst wel vorstvrij.

Extra info

De Dieren zijn makkelijk tam te maken als je ze van jongs af aan hebt. Ze kunnen in groepen worden gehouden met diverse mannen en vrouwen. Ze zijn niet agressief en bijten zelden of nooit.

Voeding

Kruiden, zaden, gras, hooi, insecten. Knaagdiervoer is een goed alternatief. af en toe sprinkhanen, krekels en meelwormen worden graag genomen. Af en toe een paar kattenbrokjes vinden ze ook lekker. Ook fruit wordt graag genomen.