1

Informatie

Latijnse naam: Spermophilus Richardsonii
Nederlandse naam: Richardson Grondeekhoorn
Land van herkomst: Amerika. Ze zijn afkomstig van de prairies en parklandschappen in Alberta en in delen van Montana en Minesota.
Grootte: Mannen van 283 tot 337 mm en vrouwen van 264 tot 318. De staart lengte varieert van 65 tot 88 mm voor de mannen en 55 tot 82 mm voor de vrouwen.
Gewicht: Mannen tussen de 400 en 750 gram. De vrouwen tussen de 300 en 600 gram. Na de winterslaap kunnen ze tot 30% in gewicht afnemen.
Leeftijd: 3 tot 6 jaar. Mannen leven korter dan de vrouwen.
Ringmaat: nvt

Kleur

Kleur man: Ze zijn bruin van kleur aan de bovenzijde, lichterbruin aan aan de zijkanten tot grijzig wit op de buik.
Kleur vrouw: Ze zijn bruin van kleur aan de bovenzijde, lichterbruin aan aan de zijkanten tot grijzig wit op de buik.

Man/ Vrouw algemeen

Oren duidelijk zichtbaar, ze hebben een grijzigere vacht, een staart en brengen een soort piepend en fluitend geluid voor. De Dieren hebben wangzakken en houden een winterslaap.

Kweek

De paring geschied na de winterslaap in het voorjaar. Vrouwen zijn gedurende enkele uren paringsbereid en zullen dan met diverse mannen paren. Na 23 tot 31 dagen worden de jongen geboren. Per worp worden tussen de 6 tot 8 jongen geboren.

Jongen

De jongen worden 4 tot 6 weken gespeend. Na 11 maanden zijn ze volwassen.

Behuizing

Afhankelijk van het aantal Dieren een volledig gesloten volière met een vorstvrij nachthok. Voor 5 tot 6 Dieren is een volière van 400x100x200 cm (lxbxh) voldoende ruim.

Temperatuur

Een droog en windvrij schuilhok met veel hooi of stro is voldoende. Voeding: Ze hebben ook een vezelrijke vetarme voeding nodig maar mogen wel eiwit hebben gezien ze ook in winterslaap gaan.Ze eten naast standaard knaagdiervoer, noten, hooi, grassen ed ook insecten, meelwormen en af en toe een dood muisje.

Actief

De Dieren zijn in de regel de gehele dag actief zij het dat ze in de middag tussen 14.00 en 16.00 uur een soort rust, slaap, pauze hebben.

Huisdier

De Dieren zijn fantastische huisdieren die tam gemaakt kunnen worden en gewoon in huis kunnen worden gehouden. Het zijn groepsdieren dus meerdere dieren tezamen wordt wel aangeraden. De Dieren kunnen zonder vergunning worden gehouden. (Juli 2005)