1

Informatie

Als je een huisdier aanschaft voor een kind is een cavia een van de beste opties. Je moet je echter wel realiseren dat de verzorging voor het grootste deel toch voor de ouders zal zijn, de ouders zullen altijd verantwoordelijk zijn voor de goede verzorging en voor het welzijn van het dier. Een kind heeft niet voldoende verantwoordelijkheidsgevoel om dag in dag uit voor de cavia's te zorgen. Ze raken er over het algemeen snel op uitgekeken. Als de kinderen door de ouders begeleid worden bij de verzorging kan het houden van cavia's erg leerzaam voor ze zijn, ze leren hoe ze met dieren om moeten gaan, dat ze ze niet in hun slaap mogen storen, rustig moeten zijn, ze niet te ruw mogen behandelen en ook leren ze dat ze elke dag voor het dier moeten zorgen, dit kan het kind verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen.

Cavia's zijn beter geschikt voor kinderen dan bijvoorbeeld konijnen of hamsters, dit is omdat ze leuke geluidjes maken, ze kunnen op schoot gezet worden en blijven dan meerstal rustig zitten om geknuffeld te worden, en een cavia die gewend is aan mensen zal ook zeker niet snel bijten.

Aanschaf

Je kunt je cavia gewoon in de dierenwinkel kopen. Echter net zoals bij alle andere dieren is het dan zo dat je weinig van het diertje afweet. Je kunt het treffen maar het kan ook echt een miskoop zijn, en veel ellende met zich meebrengen. Als je zeker wil zijn dat je een gezonde lieve cavia koopt, kun je hem beter bij een goede fokker of opvang vandaan halen. Als je een cavia koopt moet je er op letten dat hij er gezond uit ziet. De cavia moet actief zijn, niet te mager (de botten moeten niet zichtbaar zijn, maar wel te voelen) en geen zichtbare tekenen hebben van ziektes. De neus moet schoon zijn, de tanden moeten goed staan, de cavia moet geen problemen hebben met eten. De tanden moeten ook mooi wit zijn. De onderkant van de cavia, de buik en ook de anus moeten schoon zijn. Er mag geen poep aan vastkleven en de vacht moet ook niet geel en nat zijn van de urine. De vacht moet glanzen en glad zijn, geen kale of rare plekken op de huid.

Cavia's hebben overigens het liefst een soortgenootje bij zich wonen. De combinatie maakt niet zo veel uit, zolang de karakters bij elkaar passen zijn er verschillende combinaties mogelijk. De mogelijke combinaties zijn; 2 dametjes, 2 mannetjes of een gecastreerd mannetje met een of meerdere vrouwtjes. Binnen deze combinaties kan het echter ook fout gaan, het is dus bij het kiezen van een partner voor je cavia belangrijk dat je goed kijkt of de dieren wel bij elkaar passen. Een opvang kan je hier ook goed bij helpen, en omdat zij meerdere dieren hebben zitten kun je daar ook kijken of het klikt tussen jouw cavia en zijn nieuwe vriendje of vriendinnetje. Als je de goede „match” hebt gevonden, is het koppelen van cavia's niet zo moeilijk.

Huisvesting

Cavia's kunnen binnen en buiten gehuisvest worden. Als het echter in de winter te koud word is het wel noodzakelijk om te zorgen voor een goed tochtvrij nachthok gevuld met een flinke laag bodembedekking (bijvoorbeeld russel bedding , dat is zacht stro wat geen oogirritaties kan veroorzaken, zoals het gewone stro kan doen). Eventueel kun je de cavia's ook naar een wat beschuttere, warmere plek te halen, bijvoorbeeld in huis of in een bijkeuken. Let wel op dat de cavia niet gelijk van de kou buiten naar een verwarmde kamer binnen gaat, laat de cavia geleidelijk aan wennen. Zorg er dan natuurlijk als het wat kouder begint te worden voor genoeg materiaal om zich warm te houden, dus extra zaagsel, russel bedding of hooi.

Cavia's die buiten wonen kunnen in een konijnenhok gehuisvest worden. Bij voorkeur natuurlijk ook met een ren er aan, en zo groot mogelijk. Let op dat de loopplankjes als het om een hok met verdiepingen gaat niet te stijl zijn. Cavia's die binnen komen te wonen kunnen in een traliekooi of dunabak gehuisvest worden. In een dunabak is er minder snel tocht, maar dit is wel benauwd voor de cavia, en de schadelijke ammoniakdampen die vrij komen uit uitwerpselen van de cavia kunnen niet goed weg. De voorkeur gaat dus uit naar een traliekooi. Deze zijn in verschillende maten te koop, neem als het even kan de grootste die je kunt vinden! Natuurlijk kun je ook zelf een mooie binnen- of buitenkooi maken.

Kooi

De kooi moet op een lichte, tochtvrije plek komen te staan. Bij voorkeur tegen een muur aan, een stukje van de grond af. Niet vlak bij of boven de CV of kachel. De kooi moet niet vol in de zon staan. De cavia moet altijd schaduw hebben.

In de kooi moeten de volgende dingen aanwezig zijn; een etensbak, drinkfles of drinkbak, eventueel een hooiruif. Verder moet er ook speelgoed en knaagmateriaal in de kooi zijn, en cavias stellen het erg op prijs als er een houten slaaphokje in de kooi staat. Als bodembedekker kun je Zaagsel, aubiose of russel bedding gebruiken. Een toiletje is niet nodig, cavia's zijn namelijk niet zindelijk te maken.

Niet alle cavia's vinden speeltjes even leuk en doen er iets mee. Veel huisjes, schuilplekjes en tunnels wordt altijd wel gewaardeerd. Ook speeltjes gemaakt van of met hooi doen het goed, een simpele wc-rol gevuld met hooi vinden cavia's vaak al erg leuk.

Voeding

Je kunt je cavia voer geven dat te koop is in de dierenwinkels en specifiek voor cavia's bedoelt is. Ook kan een cavia leven op konijnenvoer, maar dan moet je wel vitamine C bijvoeren. Je cavia heeft echter meer nodig dan het droogvoer alleen. Een cavia moet onbeperkt hooi kunnen eten. Ook heeft een cavia extra vitamine C nodig. In sommige soorten voer zit al voldoende vitamine C, is dat niet zo dan kun je elke dag extra vitamine C geven. Dit kan gegeven worden in de vorm van tabletjes die je door het eten mengt, je kunt gewoon de tabletjes kopen voor mensen. Een cavia die geen of te weinig vitamine C krijgt kan ernstig ziek worden. Verder houden cavia's erg veel van groenvoer. Dit is ook erg goed voor ze, zorg er daarom voor dat ze een gevarierd menu voorgeschoteld krijgen. Je kunt hierbij denken aan groentes zoals andijvie, wortels, witlof, paprika enz. Ook kun je je cavia verwennen met stukjes fruit, dit is gezonder dan al het snoep en knabbelstengels enzo uit de winkels, en ze vinden het net zo lekker!

Verzorging

De kooi van een cavia moet elke week verschoond worden, afhankelijk van het aantal cavia's en de grootte van de kooi. Langharige cavia's (met uitzondering van Lunkarya's en Tessels) moeten worden geborsteld. Hiervoor heb je een zachte borstel en een kam nodig. Kortharige cavia's kun je met een zachte borstel kammen, om de losse haren uit de vacht te halen. Als het in de zomer erg warm is kun je de vacht van langharige cavia's ook knippen. Gebruik hiervoor een scherpe schaar, maar pas wel heel goed op dat je de cavia niet verwond. Laat liever wat meer vacht staan, dan hem tot op de huid kort te knippen. De nagels van cavia's moeten regelmatig geknipt worden, dit kun je laten doen door de dierenarts of een knaagdierenopvang, maar als je eenmaal weet hoe het moet kun je het ook zelf doen. Je hebt dan een special nagelschaartje nodig. Je kunt je cavia als hij vies is geworden ook wassen. Als alleen de kont van de cavia vies is kun je deze in een bakje met een laagje lauw water schoonweken. Als je cavia echt heel vies is kun je hem ook helemaal wassen, dit moet je natuurlijk niet elke week doen, maar alleen als het echt nodig is. Je moet er wel altijd goed op letten dat het niet tocht! Je moet de cavia dus echt heel goed droogwrijven, en eventueel op een lage stand föhnen. Je kunt beter geen shampoo gebruiken, maar als het echt nodig is dan kun je het best een zo mild mogelijk product gebruiken (er zijn speciale shampoo's op de markt voor cavia's). Spoel de vacht goed uit na het gebruik van shampoo, er mag niets in de vacht achterblijven. Zorg er ook voor dat je de cavia niet in een te hoge laag water zet, het is niet de bedoeling dat hij kan verdrinken. Het best is om verschillende bakken water en de gootsteen te gebruiken.

Geluiden

De geluiden van de cavia (door Freyja) Van alle knaagdieren die er zijn maken cavia's de meeste geluidjes. Hier zet ik een paar voorbeelden met hun betekenis: piepen: ze zijn bang. fluiten: er dreigt in hun ogen iets en ze willen hun soortgenoten verwittigen. klappertanden terwijl ze op de achterpootjes staan: ze zijn boos en staan op het punt elkaar aan te vallen. grommelen en brommen: ze zijn in een goed humeur en zitten te genieten. vrolijke knorgeluidjes: ze zijn opgewonden en blij. Let op! Het klopt niet altijd want als je cavia's binnen houd en je bent lang weggeweest kunnen ze ook als je binnenkomt luid beginnen piepen.

Voortplanting

De draagtijd van een cavia is 65 tot 70 dagen. Er worden tussen de 1 en 6 cavia's geboren per nest. De jongen van een cavia worden behaard, met de ogen open en met volgroeide tanden geboren. Na een paar dagen eten ze al mee met de moeder. De moeder mag tijdens de zwangerschap en het zogen onbeperkt droogvoer hebben. De jongen kunnen het best vanaf het begin gesocialiseerd worden. Aai ze, pak ze voorzichtig op en laat ze wennen aan mensenhanden. Als de moeder schuw is is dit natuurlijk lastig, maar als ze goed tam is zal ze het toelaten. Als het nest uit mannetjes en vrouwtjes bestaat moeten de mannetjes met 4 weken of bij een gewicht van 300 gram bij de moeder weg. Op een leeftijd van 4 weken zijn de jonge cavia's namelijk vruchtbaar, het het kan voorkomen dat een 4 weken oud jonkje al gedekt word. Daarom is het verstandig de mannetjes weg te zetten bij het nest met 4 weken of een gewicht van 300 gram. 4 weken is veel te jong om zwanger te worden.

Als je een koppeltje van een mannetje en een vrouwtje wil houden, dan kan het mannetje op de leeftijd van 4 of 5 maanden gecastreerd worden. Er bestaat tegenwoordig ook vroegcastratie bij cavia's. Er zijn echter nog niet veel dierenartsen die dit toepassen omdat het een zekere kennis en kundigheid met cavia's vereist die niet iedere dierenarts heeft. Gecastreerde cavia's zijn erg gevoelig voor abcessen na de operatie, hou dit dus goed in de gaten. Pas na minimaal 5 weken mogen ze bij de vrouwtjes gezet worden, dan zijn ze niet meer vruchtbaar.

Geslachtsbepaling

Mannetjes, beertjes hebben ballen en een penis. Ze kunnen hun ballen echter intrekken, dus let daar even op. De geslachtsopening van een beertje lijkt op een i. Het streepje is de anus en het puntje op de i is waar de penis zit. Soms kan deze te voorschijn komen als je lichte druk uitoefend op de buik, maar dit wil niet altijd lukken. Vrouwtjes, zeugjes zijn te herkennen aan de y-vormige geslachtsopening. Er zit dus geen stipje boven, zoals bij mannen wel een stipje op de i zit. Soms zijn er bij vrouwtjes ook verdikkingen te zien naast de geslachtsdelen, dit zijn dan echter geen ballen, maar het vrouwtje heeft dan verdikte vaginalippen. Beide geslachten hebben overigens twee tepels, dus bij cavia's is het geslacht daar niet aan te zien.Echt uiterlijke kenmerken zijn er niet.

Bron: https://www.bunnybunch.nl