1

Informatie

Latijnse naam: Blaberus dubia
Nederlandse naam: Afrikaanse kakkerlak
Land van herkomst: ?
Grootte: 3 tot 11 mm
Gewicht: 8 tot meer dan 5.000 mg
Ringmaat: NVT

Huisvesting

Het huisvesten van deze soort is niet heel erg moeilijk. Doordat ze niet kunnen vliegen, heb je alleen een hoge bak nodig om de dieren binnen de bak te houden.ongeveer 60x40x40. Het is van belang dat je de kakkerlakken voldoende verstopmogelijkheden geeft, aangezien ze van nature overdag wegkruipen. De meeste mensen doen dit door een aantal lagen lege eierdozen in de bak te leggen. Op deze manier vergroot je het totale oppervlakte enorm, en kunnen alle kakkerlakken op een makkelijke manier weg kruipen. Voor het voeren heeft het ook voordelen, je kunt nu namelijk gewoon wat eierdozen uitkloppen om voederdieren te verzamelen. Wanneer de indeling van de bak klaar is, is de temperatuur het volgende belangrijke punt.

Kweek

Het kweken van Blaberus dubia is op zich zelf genomen niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is bak die groot genoeg is, een aantal volwassen craniifers (mannetjes & vrouwtjes) , voldoende eten en vocht en een temperatuur die ongeveer tegen de 30 graden aan ligt. Het enige nadeel aan het kweken van kakkerlakken is dat het een nogal een tijd kan duren voor je echt een goed lopende kweek hebt waar je uit kan voeren zonder dat je de kweek weer ondermijnt. Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 6 maanden voor je een echt goed lopende kweek hebt. Het geslachtsonderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes zit voornamelijk in het grote verschil. Vrouwtjes zijn een stuk groter dan de mannetjes. Echter, wanneer je ongeveer 10 tot 20 volwassen craniifers bij elkaar zet, zal je altijd wel voldoende mannen en vrouwen hebben. Probeer wanneer je voert, zo min mogelijk de volwassen dieren te voeren. Blaberus dubia is, net zoals de andere Blaberus soorten eilevendbarend. Dit houdt in dat er geen eipakketten worden gelegd zoals bij bijvoorbeeld red runners, maar dat de jongen levend ter wereld komen. Het vrouwtje draagt hiervoor ongeveer 3,5 week de eieren in een speciale eierzak in haar achterlichaam. Schrik niet als je opeens wat craniifers met hun vleugels ziet klapperen, de mannetjes doen dit om de vrouwtjes te verleiden tot paren.

Temperatuur

De temperatuur die is ongeveer 30 graden.Onder een temperatuur van 20 graden gaan deze tropische kakkerlakken langzaam dood. Dit heeft voordelen met het oog op ontsnappen! Wanneer er toch onverhoeds eens een kakkerlak ontsnapt, zullen ze geen plaag kunnen vormen in je huis. Voor de kweek echter, is het natuurlijk niet gewenst dat de dieren langzaam dood gaan. Daarom is het aan te raden een vorm van verwarming te geven.

Voeding

Zoals algemeen bekend zijn kakkerlakken over het algemeen niet echt moeilijk wanneer het op voer aankomt. Dit geld ook voor dubia. Een goede basisvoeding kan al gegeven worden in de vorm van enkel kattenbrokken. Hierin zitten alle belangrijke stoffen die ze nodig hebben om goed te kunnen groeien en kweken. Het is dan ook aan te raden om bij wijze van bodembedekking een laagje kattenbrokken te geven. Verder kun je ze vrijwel werkelijk alles geven wat je zelf overhoud. Allerlei soorten groenten, aardappels, oud brood, etc etc. Let er wel op dat, wanneer je de dieren als voedseldier houd, de voedingsstoffen ook uiteindelijk weer in je dier terechtkomen. Geef dan ook geen producten die de te voeren dieren niet binnen mogen krijgen. Verder is het belangrijk dat je de dieren van vocht voorziet. Dit kan heel simpel door ongeveer 3 keer per week wat stukjes appel of komkommer te geven of een klein bakje water.