Latijnse naam: Tilapia (hero) multispinosa Nederlandse naam: Regenboog Cichlide Land van herkomst: Honduras ,Costa-Rica en Nicaragua Grootte: Mannen tot 15 cm, vrouwen tot 13 cm Gewicht: enkele grammen Leeftijd: 2 tot 3 jaar

Omschrijving: Ze hebben een geel lijf met een zwarte streep over de zijkanten en een blauwe zoom over zijn rug- buik- en anaalvinnen.

Herkenning man: De mannetjes hebben een meer gepunte rug- en aarsvin.

Herkenning vrouw: De vrouwen een meer rondere rug- en aarsvin en zijn iets kleiner.

Huisvesting: Voor een paartje minimaal in een aquarium van 60x30x30. Een verwarmingselement, schuilgelegenheid, grof zand op de bodem en een filter zijn noodzakelijk. Verder kan de inrichting bestaan uit planten en stukken hout.

Kweek: Een koppel zal na het baltsen een plek gaan zoeken om de eieren af te zetten. Meestal is dit een platte steen die eerst helemaal schoongemaakt wordt. Het leggen van de 1000 tot 3000 eieren kan 1 tot 2 uur duren. Het vrouwtje bewaakt en bewaaierd de eieren van dichtbij terwijl het mannetje de overige vissen op veilige afstand houdt. Eventuele slechte eieren worden zorgvuldig verwijderd tot na 2 of 3 dagen de eieren uitkomen.

Jongen: Na het uitkomen worden de jongen verplaatst waarbij de larven met hechtdraden aan de planten of het kienhout worden opgehangen. Pas als de dooierzak is opgeteerd zullen ze vrij gaan zwemmen.

Watertemperatuur: 26 tot 30 °C, Zuurgraad (pH) 6-8 Hardheid (dGH) 9 tot 19

Voeding: Deze vis is een alleseter , zowel levend als droog- en diepvriesvoer kunnen worden gevoerd. Ook groenvoer vinden ze lekker.