Latijnse naam: Poecilia Reticulata Nederlandse naam: Guppy, miljoenenvisje Land van herkomst: Zuid Amerika Grootte: 4-6 cm Gewicht: enkele grammen Leeftijd: 2 tot 3 jaar, er zijn weinig guppy's die ouder dan 5 jaar worden.

Omschrijving: Van oorsprong zijn het vissen met een doffe onderkleur en een zachte tekening. Echter, door uitzettingen over de wereld en kweken, zijn er ontelbare kleurvarianten te vinden. Ze zijn te vinden met 12 staartvormen.

Herkenning man: De mannetjes blijven kleiner dan vrouwtjes (maximaal 4 cm) en zijn feller gekleurd dan de vrouwtjes. Ook hebben ze grotere staart en rugvinnen dan de vrouwtjes.

Herkenning vrouw: De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes (maximaal 6 cm) en zijn minder fel gekleurd dan de vrouwtjes. De kleuringen bevinden zich vooral op de staart. Zij hebben een donkere plek achteraan de buik waar ze hun eitjes in leggen.

Huisvesting: Een groepje van 1 mannetje en 3 vrouwtjes houd je minimaal in een aquarium van 60x30x30. Een verwarmingselement, schuilgelegenheid, grof zand op de bodem en een filter (liefst in bodem) zijn noodzakelijk. Verder kan de inrichting bestaan uit planten en stukken hout.

Kweek: Het kweken gaat bijna van zelf. De eieren ontwikkelen zich in het moederlichaam, wanneer het ei in aanraking komt met het water komen de eitjes uit. De 20-100 jongen kunnen meteen zelfstandig rond zwemmen op het wateroppervlak. Per mannetje moet je minstens 3 vrouwtjes plaatsen, anders worden de vrouwtjes tot in de dood opgejaagd door het mannetje.

Jongen: Als de jongen geboren zijn kunnen ze worden verwijderd uit het aquarium en in een ander aqaurium zetten of als er genoeg beplanting is in het aquarium laten zitten. De kans op het opeten van de jongen door de ouder en andere vissen is altijd aanwezig. Ze eten het zelfde voer als de ouders alleen kleiner. De kleur verschijnt meestal vanaf de 2e week. Donkere kleuren kunnen eerder verschijnen.

Watertemperatuur: Temperatuur: 18-28 graden, gemiddeld 23 graden., Zuurgraad (pH) 7-8 Hardheid (dGH) 14-20

Voeding: Guppies zijn omnivoren, ze eten vrijwel alles. Van levend voer, tubifex, watervlooien, kleine larfjes en insecten tot algen. Ze doen het ook prima op droog visvoer.

Weetje: Guppen zijn niet alleen in veel kleuren te vinden, maar ook in vele patronen; gevlekt, gestippeld, zebrastrepen en regenboogstrepen zijn slechts enkelen hiervan. Ze zijn in veel landen geïntroduceerd tegen larven van muggen. Ondertussen vormen ze plagen en verjagen ze de endemische soorten. De bijnaam Miljoenenvisje komt voort uit het feit dat ze zich ontzettend snel kunnen voortplanten. Na een paar weken zijn ook de jongen al geslachtsrijp.