Latijnse naam: Carassius auratus Nederlandse naam: Goudvis sluierstaart Land van herkomst: Verenigde Staten van Amerika Grootte: 20 tot 35 cm Gewicht: enkele 10 tallen grammen Leeftijd: 15 tot 30 jaar oud

Omschrijving: Een kort, rond lichaam met een geleidelijke ronding en met een sluierstaart die niet gevorkt is of puntige lobben heeft.

Herkenning man: De mannetjes krijgen als ze wat groter worden witte pukkeltjes op hun kieuwdeksels en borstvinnen.

Herkenning vrouw: De vrouwtjes krijgen een vollere buik.

Huisvesting: Minimaal in een aquarium van 100x40x40. Een verwarmingselement, schuilgelegenheid, grof zand op de bodem en een filter zijn noodzakelijk. Verder kan de inrichting bestaan uit planten en stukken hout. Sluierstaarten kunnen niet in de vijver worden gehouden, daar zullen ze dan in de winter doodvriezen.

Kweek: Geslachtsrijp zijn ze meestal op een leeftijd tussen de één en drie jaar oud. Het vrouwtje zet de eieren af tussen planten. Het kan soms wel een dag duren, maar er worden wel duizenden eitjes afgezet. De eitjes worden dan weer door de mannetjes bevrucht. De sluierstaarten vertonen geen broedzorg. Meestal eten de ouders de jongen op, dus het is erg verstandig om de jongen in een ander aquarium onder te brengen.

Jongen: Na ongeveer vijf dagen komen de jongen uit, maar ze blijven dan nog wel een paar dagen aan de planten hangen. Het beste is om de jongen te voeren algen,opfokvoer,muggenlarven,enz.

Watertemperatuur: 22/23 graden is een temperatuur waar ze actief in zwemmen, elke week moet er sowieso 50% van het water ververst worden.

Voeding: Sluierstaarten houden erg van gevarieerde voeding. Ze houden niet van voer dat drijft. Zinkende korrels is het meest gegeven voer. Ze eten ook graag algentabletjes, muggenlarven, watervlooien, enz.

Weetje: Sluierstaarten kan je tam maken als je ze uit de hand gaat voeren.