Latijnse naam: F. Caballus Nederlandse naam: Minipaard Land van herkomst: nvt Stokmaat: Maximaal 106 cm Gewicht: 80 / 90 kg Leeftijd: 20 jaar en meer Positieflijst/Negatieflijst: NVT

Kleur man: Divers. Macho (bruin) is de hengst. Het is ook een echte macho, en kan soms een beetje vervelend zijn. Verder is het een hele lieve pony.

Kleur vrouw: Divers Suzy (zwart) is de merrie. Suzy heeft vanaf dat ze klein was alleen maar in de wei gestaan en houd daarom niet van vast staan aan de halster. verder is suzy ook een hele lieve pony waar je lekker mee kan knuffelen.

Algemeen: Exterieur: Het NMPRS registreert paardjes tot een maximale stokmaat van 106cm. Hierin is een onderverdeling, namelijk:minimaat (tot 86cm) en kleine maat (van 86cm tot en met 106cm) Binnen de maten vallen twee types: Basis type (100% shetland gefokt) en luxe type (minimaal 12.5% „vreemd” (niet shetland) bloed). Voorheen werden paardjes door de jury in een bepaald type geplaatst. Het kan dus voorkomen dat er een appaloosa (wat geen 100% shetland kan zijn) in de basis loopt.

Zwangerschap: De draagtijd is ongeveer 11 maanden. De gemiddelde draagtijd van een minipaard is 340 dagen. Tussen de 320-365 dagen is normaal. Veulens: Het veulen probeert al direct na de geboorte te gaan staan en kan zich na een paar uur al redelijk op de been houden. Dit heeft te maken met het feit dat het paard oorspronkelijk op de open vlakte leefde, waar de kudde snel moest kunnen vluchten. Het is belangrijk dat het veulen binnen enkele uren kan drinken bij zijn moeder.

Behuizing: In de zomer willen ze het liefst de hele dag buiten lopen. Toch hebben ze ook dan liefst een plaatsje waar ze zich even kunnen schuilen. Een afdakje of stalletjes is dus gewenst. Zorg wel dat ze voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen en te spelen. In de wintertijd kunnen ze buiten blijven alleen worden ze vaak op stal gezet bij sneeuw en strenge vorst. Een andere optie is om ze deels binnen en deels buiten te stallen. Als de paardjes veel op stal staan wordt er de voorkeur aan gegeven voor een ruime stal met veel loop gelegenheid waar ze zich vrij kunnen bewegen.

Temp/ Luchtvochtigheid: Wintervast / hele jaar buiten maar een droog nachthok.

Voeding: In de wintertijd hebben ze naast vers drinkwater tweemaal daags brok nodig en voldoende hooi. In de zomer willen ze het liefst de hele dag buiten lopen. Verder hoeven ze, als ze buiten lopen, niet bijgevoerd te worden en hebben ze aan vers water en gras voldoende.