Whitney ezelin Latijnse naam: Equus asinus Nederlandse naam: Ezel Land van herkomst: De ezel stamt af van de wilde ezel. Deze komt voor in Noord- en Oost-Afrika. Schofthoogte: 1,2 meter (Bram en Donkey hebben een schofthoogte van ca 90 cm) Gewicht: tot 180 kg Bram ruin Leeftijd: 30/40 jaar Positieflijst/Negatieflijst: NVT Kleur man: grijs, bruin,zwart Kleur vrouw: grijs,bruin,zwart

Algemeen: De grijze ezel is Bram een Ruin (gecastreerd) en is geboren in 2002. De bruine ezel is Donkey hij is een echte hengs en is geboren mei 2008. En als laatste; de witte ezel is whitney.

Zwangerschap: De draagtijd van een ezel is ongeveer een jaar. Soms worden er twee veulens geboren. De geboorte wordt vaak aangekondigd door gezwollen uiers waar soms al een beetje melk uit komt. Het vrouwtje zal zich ook terug trekken en een plek voor de bevalling zoeken. Bij de geboorte, moet ervoor worden gezorgd dat het veulen niet stikt. Het baarmoedervlies en slijm moet daarom verwijdert worden, als het de luchtwegen belemmerd. Bij het eerste veulen van onze merrie Whitney waren er wat problemen; voor een verslag klik hier.

Veulens: Het veulen probeert al direct na de geboorte te gaan staan en kan zich na een paar uur al redelijk op de been houden.

Behuizing: Ezels kunnen het best in de wei worden gezet, maar hebben wel altijd een schuil mogelijkheid nodig. Daarom kan de stal het beste aan de wei worden gezet, zodat de ezel dag en nacht naar binnen kan. De stal moet minimaal 8 vierkante meter groot zijn.

Temp/ Luchtvochtigheid: Een droge stal waar het hele jaar door ongeveer dezelfde temperatuur heerst.

Voeding: Ezels hebben de neiging om snel dik te worden. In de zomer hebben ze daarom al genoeg aan gras in de wei, aan gevuld met wat hooi of stro. In de winter hebben ze extra hooi nodig, met een klein beetje krachtvoer erbij.

bijzonderheden: Ezels moeten gechipt zijn en een paspoort hebben. Als ze op eigen terrein staan en niet vervoerd worden, is dit niet verplicht.