Blauwtongskink

Latijnse naam: Tiliqua scincoides scinoides Nederlandse naam: Gewone Blauwtongskink Land van herkomst: Zuid-Oost Australië, Nieuw Guinea, Tasmania. Ze leven voornamelijk in bossen, bosranden, halfwoestijnen en steppen. Als de tempratuur boven de 45 graden komt, kunnen de vegetatie en stenen als schuilplaats dienen. Grootte: 43-48 cm, met uitschieters naar 53 cm Gewicht: 05.- 0.7 kg Leeftijd: tot 30 jaar in gevangenschap, 20 jaar in het wild Regelgeving: Cites D

Man: zeer moeilijk te onderscheiden. Het mannetje zou een iets bredere staartwortel en kop hebben. Maar ook dit is niet altijd duidelijk.

Vrouw: zie man

Algemeen: Deze skinken hebben een vrij dik lichaam, dat gemiddeld rond de 47 cm lang word. De poten zijn in verhouding kort en dik. De kop is in vergelijking met het lichaam óók vrij grof. Ze hebben een blauwe tong, deze wordt uitgestoken om geuren waar te en vijanden af te schikken. Ze hebben meestal een grijs tot bruine kleur, meestal met donkergrijze tot zwarte banden over het lichaam. Vaak een donkere oogstreep, van donkergrijs, bruin tot zwart, die bij het oog begint en boven het oor eindigd.

Kweek: Deze dieren kunnen redelijk kieskeurig zijn qua partner. Het is bijvoorbeeld niet zo dat als je een man bij een vrouw neerzet, dat dit meteen voor jongen zorgt. De draagtijd bedraagt tussen de 4 en de 5 maand. De laatste maand van de dracht kun je het vrouwtje beter apart zetten omdat ze in deze tijd agressiever zal reageren. Deze skinken werpen gemiddeld 6 tot 15 jongen per nest, uitschieters naar 20 jongen. Als de jongen geboren zijn, eten zij gelijk mee van het voer (zorg dat er voldoende kalk en vitaminen in het voer aanwezig zijn). Hierdoor zullen ze zeer snel groeien.

Behuizing: Voor een koppeltje of trio heb je al vlug een terrarium nodig dat minstens 150x50x50 is. Richt het best in als een steppenterrarium mits dit ook hun natuurlijke omgeving is, gebruik daarom als bodembedekking ook best zand. Zorg ook voor een vochtiger hoekje in je terrarium, hier zullen de dieren zich graag in ingraven. Zorg dat de laag dik genoeg is (8 tot 10cm) zie dat ook minstens elk dier een aparte schuilplaats vind, mits het redelijk schuchtere dieren zijn en hiermee ook onderlinge ruzies vermeden worden. Het zijn redelijk sterke dieren dus zorg ervoor dat de schuilplaatsen vast genoeg staan.

Temp/ Luchtvochtigheid: De temperatuur hoort rond de 28 – 30° te schommelen. Dit mag oplopen tot tegen 40° onder de gloeilamp. ’s Nachts mag de temperatuur afzwakken tot 28° algemeen.

Voeding: Blauwtongskinken zijn omnivoren, wat dus wil zeggen dat ze zowel dierlijke als plantaardige materialen eten. Bv. Fruit, groenten, insecten, nestratten,