1

Latijnse naam: Trachemys Scripta Elegans Nederlandse naam: Roodwangschildpad Land van herkomst: Noord-Amerika en Mexico Grootte: 20 - 30 cm. De mannetjes blijven kleiner da de vrouwtjes Gewicht: tot 2 kg Leeftijd: In de natuur 20 jaar, in gevangenschap wel 30 jaar en ouder

Registreren: overdrachtsformulier, Cites B

Kleur man en vrouw: Alle dieren hebben een groenachtig schild en hebben op de wang, vanaf het oog, een rode vlek.

Verschil mannen en vrouwen: De mannen hebben zeer lange nagels aan de voorpoten en de vrouwen hebben korte nagels. Het vrouwtje is ook te herkennen aan haar grootte, zij kan wel tien centimeter langer worden dan het mannetje.

Kweek: Het vrouwtje legt de eieren in het zand. Ze graaft een kuil en werpt daar haar eieren in en dekt de eieren weer af met zand. Het vrouwtje verlaat het legnest en laat de natuur de eieren uitbroeden,

Bijzonderheden:

Behuizing: De waterschildpadden zitten bij ons in een vijver van 600 x 400 cm en op de diepste plekken meer dan een halve meter water. In de vijver is een filter aan wezig die het waterfilters en het gefilterde water loop via een moeras weer terug in de vijver. Het moeras wordt in de winter gebruikt als overwinteringsplaats door de schildpaddden. De schildpadden graven zichzelf in om de koude winter door te komen. Ze gaan dan in winterslaap.

Temp/ Luchtvochtigheid: 22-30°C, onder warmtelamp tot 35°C, tijdens winterrust, September/Oktober tot eind april lagere temperaturen van 5 tot 10 graden.

Voeding: Roodwangschildpadden eten alles wat ze in en rond hun leefgebied kunnen vinden. Jonge roodwangschildpadden eten het makkelijkst levend voer, zoals watervlooien, muggenlarven, tubifex en andere kleine waterinsecten en torretjes. De grotere schildpadden eten dan ook nog regenwormen, meelwormen, waterslakjes, kikkervisjes, mosselen, garnalen, muggenlarven, vis en ook groente. Volwassen dieren eten daarnaast veel groente, gras, waterplanten enz.