1

De adder (Vipera berus) is een giftige slang die behoort tot de familie adders (Viperidae). De slang komt voor in vrijwel geheel Europa en in delen van Aziƫ. De adder is de enige giftige slang die voorkomt in Belgiƫ en Nederland.

De adder wordt ongeveer 50 tot 70 centimeter lang en is te herkennen aan de koperbruine tot rode ogen met verticale pupil, de wat uitstekende schub boven het oog en het zigzagpatroon op de rug. De giftigheid wordt vaak overschat, de adder is lang niet zo gevaarlijk als bijvoorbeeld de mamba's, de cobra's of de meer verwante ratelslangen. De beet van de adder kan wel gevaarlijk zijn voor de mens maar ondanks dat jaarlijks tientallen adderbeten worden geregistreerd zijn fatale gevallen uiterst zeldzaam.

Omdat de adder in een groot gebied voorkomt en soms erg algemeen is kan het dier goed worden onderzocht waardoor er veel bekend is over de biologie en de levenswijze. De adder is eierlevendbarend, de jongen komen levend ter wereld.

De adder leeft van gewervelde dieren en staat hoog in de voedselketen maar heeft ook vele vijanden zoals zoogdieren en vogels. De adder speelt een rol bij het in toom houden van de knaagdierpopulatie.