1

Latijnse naam: Baculum extradentatum Nederlandse naam: Vietnamese (Annam) wandelende tak Land van herkomst: Vietnam Grootte: Vrouwtjes 11 cm Grootte Mannetjes 7 cm Leeftijd: ca 1,5 jaar.

Kleur man/ vrouw: Vrouwtjes zijn langwerpig bruin en hebben kleine lobben aan de binnenkant van de poten. Mannetjes zijn bruin met gelige vlekken.

Omschrijving: Dit soort lijkt duidelijk op een takje qua lichaamsbouw. Ze zijn lang en dun met lange poten. De voelsprieten zijn vrij kort, ongeveer 1 cm. Na zes vervellingen na het uitkomen uit een eitje zijn de dieren volwassen.

Kweek: Bij dit soort hoeft er geen mannetje bij om zich voort te planten, het vrouwtje kan zichzelf bevruchten en legt de eitjes daarna op de grond. Die komen na 2 tot 6 maanden uit.

Huisvesting: Zoals bij alle soorten wandelende takken, heeft dit soort een verblijf nodig die minstens 3x de lengte van het dier hoog is, en minstens 2x de lengte van het dier breed. Voor een volwassen vrouwtje betekend dit dus minstens 24 cm hoog en 16 cm diep.

Temp/Luchtvochtigheid: De Vietnamese wandelende vinden kamertemperatuur prima, ongeveer 20 graden. Maar ze voelen zich over het algemeen goed tussen de 18 en de 30 °C. Dit soort stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid. Ze moeten wat water hebben om eventueel te drinken, en voor de vervellingen mag de luchtvochtigheid ook wat hoger. Het is aan te raden om het verblijf ongeveer 3x per week te besproeien als je goede ventilatie hebt, 2x als je minder ventilatie hebt. Het hok hoeft niet permanent vochtig te zijn.

Voeding: Braam, framboos, eik, roos, hazelaar en ligusterbladeren.

Weetjes: Als een jonge tak een pootje verliest kan dat na een aantal vervellingen weer bij groeien.