1

Ridderanolis

Latijnse naam: Anolis equestris Nederlandse naam: Ridderanolis Land van herkomst: Cuba, Tropisch bos, dichtbegroeid loofbomen bos, met veel schaduwrijke plekken of boomkruinen van palmbomen. Grootte: Maximaal tot 60 cm, meestal tussen de 50 en 55 cm Gewicht: Leeftijd: tot ca 15 jaar is mogelijk

Omschrijving: Het is een grote en stevig gebouwde soort. De kleur is grasgroen met een lichtgroene buik. Typisch is de witte of gelige streep iets vóór iedere voorpoot naar de flank die ook onder het oog terugkomt en een donkere, meestal grijze of bruine plek rond het oog. Jonge dieren zijn lichtgroen en hebben witte heldere dwarsstrepen op de rug en een naar verhouding grote kop en ogen.

Man: Volwassen mannen zijn groter, hebben grovere kop, dikkere staartwortel en grotere keelwam.

Vrouw: Zijn slanker gebouwd

Terrarium: Bij ons worden deze dieren gehouden in een terrarium met een grote van 200 cm breed x 450 cm diep en ca 240 cm hoog. Het terrarium is ingericht worden met dikke takken die verticaal en horizontaal geplaatst zijn. Een waterplaats is aanwezig, omdat de ridderanolis veel drinkt.

Bewegen: Zoals veel anolissen heeft deze soort verbrede tenen om het hechtoppervlak te vergroten, ook kan de ridderanolis over glas lopen. Dit komt doordat de onderkant van de tenen zeer kleine haartjes heeft die de opervlakte van de poten vergroten en heeft hierdoor meer grip bij het bewegen op gladde opervlakten.

Kweek: In het voortplantingsseizoen voorjaar en zomer begraven vrouwtjes hun eieren in de bodem. Dit doen ze om de twee wekwn. Er wordt tot 12 eieren per jaar gelegd. Na 60-90 dagen komen de jongen uit het ei.

Temp/ Luchtvochtigheid: Algemene temperatuur overdag moet tussen de 25°C-30°C zijn, onder een spot tot 35°C. 's Nachts zal de temperatuur tussen 18°C en 25°C zijn. Luchtvochtigheid: tussen de 50-80% RLV.

Voeding: Insecten, jonge muizen, jonge vogels, spinnen, kikkers en fruit. Dagelijks 's ochtends sproeien, dagelijks vers drinkwater. 1 à 2 keer per week voeren is voldoende. De dieren worden bij ons 2 a 3 keer per week gevoerd en zo gevarieerd mogelijk. Wel worden de voederdieren voorzien van een vitamine en mineralen preparaat om ze hierdoor voldoen vitaminen en mineralen te geven.